Verschillen tussen futures en opties

Inhoudsopgave

Bij een future heb je de plicht om iets te kopen of te verkopen tegen de vooraf afgesproken prijs op een afgesproken datum. Een optie geeft je de mogelijkheid een aandeel te kopen of te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Het verschil bij een optie is dat er geen verplichting is. Bovendien is het risico bij een optie een stuk lager dan bij een future. Hieronder geven we aan wat de verdere kenmerken zijn.

Wat is een future?

Bij een futures contract koop je een bepaald aandeel van iemand anders. Je kan ervoor kiezen dat dit aandeel gaat stijgen of dalen. Hierbij wordt gewerkt met een hefboomwerking. Hoe hoger de hefboom hoe hoger de winst of het verlies kan worden bij kleine koersschommelingen. Bij futures blijft het echter niet alleen bij de inzet. Mocht een aandeel enorm schommelen in waarde, dan ben je niet alleen je inzet kwijt maar dien je ook het verschuldigde openstaande bedrag te voldoen. Onder andere hierdoor zijn futures een zeer risicovolle investering.

Wat is een optie?

Bij een opties contract krijg je het recht om een hoeveelheid effecten, zoals aandelen te kopen of te verkopen. Dit is net als bij een future contract tegen een vooraf afgesproken prijs. Het verschil tussen een future en een optie is dat bij opties contracten er geen verplichting is om het aandeel tegen de afgesproken prijs te kopen of te verkopen. De belegger heeft hier eigen inspraak op. Daarnaast kun je bij een optie nooit meer dan je inleg verliezen. Bij een short future positie kan dit wel en kunnen de verliezen erg hoog oplopen.

Wat is beter een optie of een future?

Oké, je weet nu het verschil tussen de twee, maar wat is beter? Als je puur gaat kijken naar potentiële maximale winst dan zal een short future positie een betere optie kunnen zijn. Echter, dient hier wel rekening te worden gehouden dat je meer dan je inleg kan verliezen en dus zijn deze posities zeer risicovol. Wil je liever je vermogen buiten je inleg beschermen? Dan je genoegen te nemen met een lager hefboom effect en dus een lagere potentiële winst.