Verschil tussen autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor zijn auto’s. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is per wet vastgesteld. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan een ander. Het dekt de schade waarvoor je verantwoordelijk bent.

De aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’er is echter niet verplicht. Het wordt wel geadviseerd aan ZZP’ers om deze af te sluiten, omdat je tijdens je werk een fout kunt maken. Of er kan sprake zijn van nalatigheid van jouw zijde, waardoor jouw opdrachtgever schade lijdt. Je kunt het probleem met de aansprakelijkheidsverzekering aanpakken.

Hoe verschilt de autoverzekering nog meer van de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers?

WA-verzekering dekt niet alle aansprakelijkheid

De WA-verzekering dekt schade die je met je auto veroorzaakt bij een ander. Hoewel de afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, dekt deze niet de schade die je veroorzaakt bij een ander bij het doen van je werk. Daarvoor heb je de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers nodig en deze is onder te verdelen in drie typen. De eerste is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Deze verzekering is niet verplicht maar wel geadviseerd voor de ZZP’er. Omdat jouw bedrijf, diensten, producten of medewerkers immateriële of materiele schade kan toebrengen aan een ander. Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je de schade regelen. Verder kun je ook, afhankelijk van je werk kiezen voor de CAR-verzekering. CAR staat voor Construction Allrisk.

Zit je in de bouw bijvoorbeeld dan dek je met de CAR-verzekering schade aan het bouwwerk door weersinvloeden. Maar ook schade door jou veroorzaakt tijdens je werk. Schade aan het bouwwerk, eigendommen, hulpmaterialen en materialen van de opdrachtgever. En als laatst is er nog de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze is meer voor de accountant, advocaat, architect, ingenieur of marketingadviseur.

ZZP’ers die adviserende dienstverlening doen, kunnen door een fout of nalatigheid immateriële of materiele schade veroorzaken bij de opdrachtgever. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je hiertegen als aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering ZZP vergelijken voordat je deze verzekering afsluit.

Autoverzekering

Wij onderscheiden de privé of zakelijke autoverzekering. Als je een auto privé koopt, valt het onder privé autoverzekering. Koop je de auto op naam van jouw bedrijf, dan is de zakelijke autoverzekering verplicht. Verder hangt het er ook vanaf hoeveel kilometers je aflegt, want dan is de zakelijke autoverzekering ook verplicht.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je met je auto toebrengt aan een ander, daarom heb je een autoverzekering nodig. Bovendien kun je eerst een kentekencheck uitvoeren voordat je een auto koopt. Zo zie je meteen met welke problemen de auto zit en voorkom je problemen voor jezelf.

Bepaalde verzekeringen zijn verplicht zoals de WA-verzekering. Deze is verplicht voor eenieder met een auto. En als je een auto wilt kopen, kun je met het kenteken nagaan als er problemen zijn met de auto. De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is uiteindelijk wel aan te raden. Het biedt de ZZP’er bescherming, mocht er schade toegebracht worden aan een opdrachtgever. Afhankelijk van wat voor soort werk je als ZZP’er verricht, heb je keuze uit verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *