Verschil tussen gratis en betaalde VPN

Inhoudsopgave

We verwachten geen perfectie van producten die we gratis krijgen – we willen alleen weten of ze goed genoeg zijn voor hetgeen wij ze gaan gebruiken.

Hetzelfde idee geldt voor VPN’s. Met miljoenen mensen die ze elke dag gebruiken, is het duidelijk dat gratis VPN-diensten sommige dingen goed doen. Ze hebben ook hun gebreken, dus je moet weten hoe je die gebreken kunt herkennen en beslissen of ze in de weg zullen staan van wat je online wilt doen.

Wat zijn de verschillen tussen gratis en betaalde VPN’s, en wanneer is het zinvol om te betalen voor een VPN-service in plaats van er een voor niets te krijgen?

Waarom sommige VPN’s gratis zijn en andere niet

De beste VPN’s houden je volledig anoniem online, beschermen je tegen cyberdreigingen en geven je toegang tot websites met geobeperkingen.

Het probleem is dat het runnen van een betrouwbare VPN-service – waaronder het beheren van een wereldwijd servernetwerk, het ontwikkelen van client-apps, en het bieden van gebruikersondersteuning, om maar te beginnen – niet gratis is. En VPN providers zijn geen liefdadigheidsorganisaties; het zijn bedrijven, die winst willen maken.

Terwijl betaalde VPN-diensten hun geld verdienen met abonnementsgelden, moeten aanbieders van gratis VPN’s op de een of andere manier inkomsten genereren uit je gebruik.

In sommige gevallen kan het bedrijf het voor elkaar krijgen door de functionaliteit van zijn gratis dienst te beperken. Als je slechts af en toe een VPN nodig hebt voor jouw privacy, kan een beperkte gratis VPN prima werken voor u.

Hoe zit het met VPN-aanbieders die een volledige, onbeperkte service zonder kosten beloven? Daar moet je voorzichtiger mee zijn. Sommige gratis VPN’s brengen jouw privacy en veiligheid in gevaar om geld te verdienen. Dat is het absolute laatste wat je van een VPN wilt.

Hier is onze gids om risicovolle gratis diensten te vermijden en het meeste te halen uit de diensten die je kunt vertrouwen. We zullen ook uitleggen wat de beste betaalde VPN’s kunnen doen dat gratis diensten niet kunnen, en hoe je weet wanneer het tijd is om te upgraden.

Wat zijn de risico’s en problemen bij het gebruik van een gratis VPN?

De hamvraag is, als bedrijven geld verdienen door mij gratis een dienst te laten gebruiken, wat weten zij dan dat ik niet weet? We beginnen met de ergste dingen die sommige gratis VPN-aanbieders doen om winst te maken, daarna kijken we naar de kleine problemen waar je veilig mee kunt leven als je af en toe een VPN gebruikt.

  1. Ze volgen je online en verkopen je persoonlijke of browsegegevens.

Veel gratis VPN’s erkennen dat ze jouw sessiegegevens delen met adverteerders en je overspoelen met advertenties.

Wanneer derden toegang hebben tot jouw privégegevens en jouw gegevens kunnen oogsten, komt jouw online privacy in het gedrang, waardoor een van de belangrijkste doelen van het gebruik van een VPN teniet wordt gedaan.

Bovendien kapen sommige gratis VPN’s zelfs jouw browser en leiden ze je zonder jouw toestemming om naar websites van partners.

  1. Ze geven andere gebruikers toegang tot jouw verbinding.

Hola VPN en veel andere gratis providers werken als P2P-netwerken, waarbij jouw gegevens via het apparaat van een andere gebruiker worden verzonden en het verkeer van andere gebruikers via het jouwe wordt geleid. Deze opzet brengt je onmiddellijk in gevaar van malware en DNS-aanvallen, maar het wordt nog erger. De regel is over het algemeen namelijk, als iets gratis is ben jij het product.

Hola VPN verkoopt in feite jouw ongebruikte bandbreedte op de wereldwijde datamarkt. Dat is hoe ze geld verdienen, en het is ronduit gevaarlijk.

  1. Ze bieden zwakke en gemakkelijk te kraken beveiliging.

Zoals we al zeiden, is het beheren van een solide, veilige netwerkinfrastructuur een kostbaar proces – tenzij je de kantjes ervan afloopt.

In tegenstelling tot premium VPN’s, gebruiken veel gratis VPN’s onbetrouwbare beveiligingsmaatregelen en zwakke encryptie die vergelijkbaar kan zijn met malware. Vaak betekent deze slechte bescherming dat jouw gegevens gemakkelijk kunnen worden ontcijferd door hackers en spionagebureaus zoals de Amerikaanse NSA.

  1. Jouw browsen wordt voortdurend onderbroken door advertenties.

Het verkopen van advertenties is een van de meest voorkomende manieren voor gratis VPN-diensten om te profiteren van jouw gebruik. Zelfs als de provider jouw gebruik niet bijhoudt of jouw gegevens niet verkoopt, kan de constante ergernis van advertenties ervoor zorgen dat je spijt krijgt van jouw poging om een paar euro per maand te besparen.

Het is ook onwaarschijnlijk dat een gratis VPN al die advertenties screent op malware en spyware, dus een toevallige klik kan jein grote problemen brengen.

  1. Tragere internetverbinding

Als je op zoek bent naar een gratis VPN om video’s te streamen, games te spelen of torrents te downloaden, zul je vrijwel zeker zwaar teleurgesteld worden. Het gebruik van elke VPN gaat gepaard met wat snelheidsverlies door het versleutelingsproces, maar bij de beste betaalde VPN’s zul je dat nagenoeg niet merken.

Dat is een ander verhaal bij het gebruik van gratis diensten. Door hun kleine netwerken, constante advertenties, of opzettelijke snelheidsbeperking, zullen ze jouw websurfen vertragen tot een crawl.

Gelukkig zijn lage snelheden slechts een ergernis, geen bedreiging voor jouw veiligheid of privacy. Als je gewoon een vertrouwelijke e-mail moet versturen vanuit een WiFi-café, zullen een beetje geduld en een betrouwbare gratis VPN je goed van pas komen.

Dat is een ander verhaal bij het gebruik van gratis diensten. Door hun kleine netwerken, constante advertenties, of opzettelijke snelheidsbeperking, zullen ze jouw websurfen vertragen tot een crawl.

Gelukkig zijn lage snelheden slechts een ergernis, geen bedreiging voor jouw veiligheid of privacy. Als je gewoon een vertrouwelijke e-mail moet versturen vanuit een WiFi-café, zullen een beetje geduld en een betrouwbare gratis VPN je goed van pas komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *