Verschillen tussen VPN en VLAN

Inhoudsopgave

Doordat er steeds meer technologische verbeteringen zijn als het gaat over online netwerken, zijn wij als bevolking steeds meer digitaal. Door de astronomische groei heeft dit geleid tot een ontwikkeling, waardoor wereldwijde verbindingen mogelijk zijn. Hierdoor is er steeds meer ICT beheer nodig, om ervoor te zorgen dat men veilig kan internetten. Door het internet komt steeds meer informatie bloot te liggen en is het hacken ervan niet onmogelijk. Om ervoor te zorgen dat een onderneming of een thuisnetwerk beveiligd wordt voor enige aanvallen, zijn er kleinere private (lokale netwerken). In dit geval heb je te maken met VPN en VLAN. In dit artikel worden de verschillen tussen deze termen beschreven.

VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een methode die een privaat netwerk stimuleert. Het is een los netwerk dat op het grotere internet netwerk werkt. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk voor medewerkers van bedrijven, zoals ICT beheer, om op afstand toegang te krijgen op bronnen van het bedrijf. Hierdoor kunnen medewerkers gebruik maken van bepaalde bestands- en e-mailservers, waardoor thuiswerken mogelijk kan worden gemaakt. Om deze gegevens te beschermen is het met VPN mogelijk om beveiligingsmechanismen toe te passen, zodat ze niet kunnen worden aangetast en worden uitgewisseld. Op deze manier blijft de informatie intern binnen het bedrijf, waardoor de gegevens veilig blijven. Om toegang te krijgen tot de gegevens zullen gebruikers hun identiteit moeten verifiëren via een gebruikersnaam en wachtwoord.

Andere bedrijven, met ontzettend gevoelige bedrijfsinformatie, zoals banken vereisen dat het apparaat waarop wordt ingelogd wordt beschouwd als een vertrouwd apparaat. ICT beheer kiest er dan voor dat er niet vanuit elk apparaat kan worden ingelogd op het netwerk. Dit om het moeilijker te maken voor hackers om in het netwerk toe te treden.

VLAN

VLAN staat voor Virtueel Local Area Network en dit is een subcategorie van de zogeheten VPN. VPN-constructies bestaan uit lagen die variëren van 1 tot 3. Dit is een verschil met VLAN-constructies, die bestaan uit enkel een laag 2-constructie. Door een VLAN wordt het mogelijk gemaakt om computers te groeperen. Deze computers hoeven niet noodzakelijk met eenzelfde switch verbonden te zijn, maar door de VLAN verbinding, gedragen de computers zich alsof ze wel verbonden zijn. ICT beheer maakt het dus mogelijk om computer op geografisch gebied te verplaatsen met behoud van dezelfde bronnen en verbindingen. Hierdoor kunnen verschillende computers terecht in gedeelde mappen en bestanden. Ook kan VLAN worden gebruikt om computers in een groter lokaal netwerk te scheiden in kleinere netwerken. Hierdoor kunnen gegevens van bijvoorbeeld bepaalde afdelingen beschermd worden.