Verschillen tussen lichte en middelzware motoren

Inhoudsopgave

Waar er voor het rijden van een auto slechts één rijbewijs nodig is, zijn er bij motoren die verschillende type rijbewijzen. Zo heb je bij een auto rijbewijs B nodig, met indien nog een aanvulling van E. Deze E staat ervoor dat je met een aanhangwagen achter de auto mag rijden. Bij een motor zul je verschillende keren terug moeten op motorrijles in Tilburg, wanneer je een zware motor wil rijden. Om je een uitleg te geven over de verschillen tussen deze verschillende rijbewijzen en de zwaarte van de motor, wordt daar in dit artikel aandacht aan besteed.

Lichte motoren; A1 rijbewijs

Het A1 motorrijbewijs is voor lichte motoren die een maximum vermogen hebben van 11kW. Met dit rijbewijs mag je op een motor rijden die een maximale cilinderinhoud heeft van 125 cc. Het vermogen/gewicht verhouding moet hierbij minder dan 0,1 kW zijn. Het zijn motoren waarmee je vaak efficiënter en voordeliger kan reizen dan met een auto. Daarbij mag je al op je zeventiende een motorrijles in Tilburg nemen. Ook kun je dan al je theorie-examen doen, welke anderhalf jaar geldig is. Let er dus wel op dat je binnen deze tijd ook je praktijkexamen haalt, omdat je theorie-examen anders zal verlopen. Wel is het zo dat je het praktijkexamen mag uitvoeren wanneer je achttien jaar bent. Na het behalen van het A1 rijbewijs mag je op motoren rijden uit deze A1 categorie en daarnaast mag je op driewielige motorrijtuigen rijden van deze categorie.

Middelzware motoren; A2 rijbewijs

Naast de A1 klasse is er ook een A2 klasse. Deze verschillende klassen zijn er, omdat de verschillende motoren anders werken en presteren. Het nemen van een motorrijles in Tilburg kan dus op basis van de verschillende klassen. Het kan namelijk op een jonge leeftijd of als beginner lastig zijn om een zwaardere motor in bedwang te houden. Deze klassen zijn er dus in het kader van onder andere veiligheid.

Het A2 rijbewijs is er voor middelzware motoren met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewicht verhouding van minder dan 0,2 kW per kilogram. Wat de naam al zegt, zijn dit motoren die zwaarder zijn dan de lichte motoren die men mag rijden met een A1 rijbewijs. Deze middelzware motoren zijn volledig wendbaar. Je mag starten met de motorrijles in Tilburg, wanneer je twintig jaar oud bent. Wel is het zo dat je op je negentiende kan beginnen, wanneer je het A1 rijbewijs al hebt. Wanneer dit niet het geval is zul je vanaf je twintigste mogen beginnen met lessen, het theorie-examen en het praktijkexamen.