Verschillen tussen een overhemd en een blouse

Inhoudsopgave

Waar we tegenwoordig veel Engelse termen overnemen, nemen we ook termen over die te maken hebben met kleding. Denk aan een pullover, een sweater en een hoodie. Net als Engelse termen nemen we ook Franse termen over, zoals het woord blouse. Het woord blouse wordt vaak door elkaar gebruikt met het woord overhemd. Maar betekenen deze woorden wel hetzelfde of worden ze enkel door elkaar heen gebruikt bij een Black Bananas sale, wanneer het merk deze in de korting aanbiedt? In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen een overhemd en een blouse.

Definitie blouse

Het woord blouse verwijst naar het werkwoord bloezen, wat inhoudt dat een kledingstuk een overhangend en bollend deel bevat. Deze stijl wordt voornamelijk door vrouwen gedragen, omdat het van oudsher een vrouwelijke uitstraling heeft. De manier waarop dit wordt toegepast is vaak dat men het kledingstuk instopt in de broek, om het vervolgens het weer een klein stukje omhoog te trekken. Hierdoor valt het net over de broekrand. Wanneer de Black Bananas sale is, zijn er regelmatig blouses in de aanbieding voor vrouwen. Het is dus een kledingstuk dat hedendaags veel gedragen wordt door vrouwen. Ook is het zo dat de knopen op een blouse meestal links zitten. Dit duidt aan dat het kledingstuk bedoeld is voor vrouwen.

Definitie overhemd

Waar blouses bedoeld zijn voor vrouwen, zijn overhemden doorgaans bedoeld voor mannen. Ze hebben een recht model en zijn langer dan blouses. Doordat het model recht is, benadrukt het meer de mannelijke lichaamsvormen. Bij dit kledingstuk zitten de knopen rechts, wat betekent dat het kledingstuk bedoeld is voor mannen. Dit zie je ook terug wanneer de overhemden in Black Bananas sale zijn. De naam voor het kledingstuk is te herleiden naar de manier waarop het vroeger gedragen werd, namelijk letterlijk: over het hemd.

Het verschil

Als je de termen los bekijkt dan klinkt het erg logisch, maar toch worden de termen door elkaar heen gebruikt. Hoe kan het dan mensen het zien als eenzelfde kledingstuk? Deze misvatting heeft te maken met de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Zo werd er in de muziekstijl New Wave, ook wel New Romanticism genoemd, romantische kleding gedragen. Ook blouses behoorden tot deze stijl, die dus ook gedragen werden door mannen. Blouses werden vroeger gedragen door internationale artiesten. Bekende artiesten die blouses droegen waren Boy George, David Bowie en leden van Duran Duran. Hierdoor werd de blouse ook een kledingstuk voor mannen.