Verschil tussen een fotograaf en een videograaf

Er zijn vele termen te vinden voor iemand die een speciale dag vastgelegd. Of het nu voor een bruiloft, verjaardag of huwelijksfeest is, veel mensen willen dit graag vastleggen op beeld. De persoon die hier geschikt voor is wordt vaak gezien als een fotograaf. Maar vaak wordt er ook een andere term gebruikt, namelijk videograaf. Wat zijn nu de verschillen tussen een fotograaf en een videograaf.

De verschillen tussen foto- en videograaf

Onder fotograaf verstaan we een persoon die foto’s maakt met zijn camera, als amateur of professioneel zijnde. Deze foto’s dienen om een bepaalde gebeurtenis of evenement vast te leggen. Vaak worden fotografen ingezet op bijvoorbeeld bruiloften, mensen willen zo’n dag vastleggen. Een fotograaf maakt een reeks foto’s en kiest hier de beste uit die hij vervolgens samenvoegt in een fotoalbum of een collage. Zo heb je een samengevat beeld van de gebeurtenis. Ook kan een fotograaf kijken naar speciale wensen die mensen hebben voor de foto. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die trouwfoto’s willen maken met rook op de achtergrond. Hier kan de fotograaf voor zorgen, hij let meer op de entourage.

Een videograaf doet dit net iets anders. Een videograaf is namelijk iemand die, vaak als beroeps, films maakt met zijn videocamera. Hij maakt dus bewegende beelden en schiet geen foto’s zoals de fotograaf dit zou doen. De videograaf maakt van zijn opgenomen beelden een montage en dit wordt de geproduceerde film. Zo probeert hij om de gebeurtenis zo echt en natuurgetrouw mogelijk te maken als dat het ook was. Over het algemeen is een videograaf wat duurder, dit komt omdat zijn apparatuur groter is en vaak een hogere waarde heeft. Ook kost het monteerwerk meer tijd dan het maken van een fotoalbum.

De videograaf is dus specifiek voor degene die een film willen hebben over een bepaald evenement of een bepaalde gebeurtenis. Het is een groter project en het laat de gebeurtenissen beter zien. Een fotograaf is voor degene die ietwat meer van mystiek houden, bij het zien van de foto maakt de kijker zijn eigen beeld over de afgespeelde gebeurtenis.

Bron: https://stateofdreaming.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *