Verschillen tussen een stage en een leerbaan

Inhoudsopgave

Veel leerlingen en studenten gaan in het nieuwe schooljaar op zoek naar een stage of een leerbaan. Maar wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? Om te weten wat het verschil is zullen we eerst moeten weten wat een stage precies is en wat een leerbaan is. Daarom gaan we eerst kijken wat beide termen precies inhoudt.

Stage

Een stage is vaak een verplicht onderdeel van een opleiding. Je kunt je diploma niet halen zonder een stage bij een bedrijf te doorlopen. Stagelopen houdt in dat je een bepaalde tijd, meestal een half jaar, praktijkervaring op gaat doen bij een bedrijf. Je gaat dus aan de slag bij een echt bedrijf om daar je geleerde theorie in de praktijk te oefenen. Over het algemeen krijgt een stagiaire voor zijn of haar werk een kleine vergoeding. Je werkt dus niet voor een ‘normaal’ loon. Als stagiaire leer je de kneepjes van het vak en leer je hoe het is om voor een bedrijf in jouw sector werkzaam te zijn.

Leerbaan

Tijdens een leerbaan combineer je werk met een opleiding. Leerbanen vormen meestal een onderdeel van een MBO of HBO opleiding. Je zit dus nog op school en leert tegelijkertijd de praktijk bij een bedrijf. Een leerbaan wordt over het algemeen wel betaald met een ‘normaal’ loon. Je bent dus echt in dienst bij het bedrijf waar je werkzaam bent.

Wat zijn de verschillen?

Een stage en een leerbaan lijken in veel aspecten op elkaar. In beiden gevallen volg je namelijk een opleiding en ga je praktijkervaring opdoen bij een bedrijf. Toch is er wel degelijk verschil. Een stage loop je namelijk fulltime voor een bepaalde periode. Een voorbeeld: eerst zit je twee jaar op school om de theorie te leren, in het derde jaar ga je een half jaar bij een bedrijf werken. In dat half jaar kom je niet meer op school. Bij een leerbaan is dit anders. Een leerbaan volg je voor een groot deel bij een bedrijf. Je gaat één dag per week naar school en de overige vier dagen ben je aan het werk bij je leerbaan. En dit vier jaar lang (of hoe lang de opleiding duurt. Bij een stage ben je dus veel meer met de theorie bezig en bij een leerbaan juist meer in de praktijk.

Hoe vind je een stage programmeren?

Hoe vind je eigenlijk een stage? Als voorbeeld nemen we even dat je een opleiding programmeren aan het volgen bent. Tijdens je opleiding krijg je te horen dat je op zoek moet gaan naar een stageplek. Maar waar ga je zoeken naar een stage programmeren? Gelukkig is dat tegenwoordig heel eenvoudig. Er zijn verschillende website die stageplekken (en leerbanen) aanbieden. Dus ook een stage programmeren. Een voorbeeld van zo’n website is Fiks.nl. Dit is een platform waar bedrijven die op zoek zijn naar een stagiaire zich melden. Je zoekt eenvoudig in de database en bekijkt de bedrijven. Vervolgens solliciteren en met een beetje geluk heb je in no time je stage programmeren gevonden!