Verschillen tussen HBO en WO: Maak de juiste studiekeuze

Inhoudsopgave

Als VWO’er is het vaak zo dat de meeste personen er vanuit gaan dat je naar de universiteit gaat wanneer je je diploma op zak hebt. Logisch want je hebt het hoogst haalbare op de middelbare school toch gehaald?

Hoewel het is goed om als je je diploma eenmaal hebt om de verschillen tussen HBO en WO zelf uit te zoeken Kijk naar de verschillen eisen en de beroepen die je later ermee kunt uitoefenen.

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Tips kunnen echt handig zijn. Niet voor niks blijkt uit de praktijk dat een studiekeuze bij velen verkeerd uitpakt.

Als je een keuze maakt waar je zelf niet helemaal achter staat, merk je dat waarschijnlijk al snel. Je bent dan minder gemotiveerd en gooit bij twijfels eerder de handdoek in de ring. Jongeren die hun studiekeuze goed onderzoeken en een eigen beslissing nemen, blijken daarna ook bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor deze keuze en meer studiesucces te behalen.”

Een studiekeuze maken is niet alleen door de potentiële opleidingen te onderzoeken, maar je kijkt ook naar het bijbehorende werkveld.

De fases van het keuzeproces

Opgesomd als je een studie kiest, doorloop je de volgende fases:

  • Fase 1: besef ‘ik moet kiezen’
  • Fase 2: accepteren van keuzeonzekerheid
  • Fase 3: verkennen en informatie verzamelen
  • Fase 4: kritisch kijken en vergelijken op basis van je kwaliteiten
  • Fase 5: het nemen van een beslissing
  • Fase 6: stappen zetten om die beslissing uit te voeren

Vragen die je jezelf moet stellen zijn: Waar ben je goed in? Wat vind je interessant? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk? En op welke manier leer jij het best?

Welke studies aansluiten bij jouw wensen en eisen. Verder ga je informeren over de sector, de organisaties en bedrijven en functies waarin afgestudeerden van de opleidingen terecht komen.

Voor handige tips en meer informatie over hoe je stapsgewijs een studiekeuze maakt surf naar Intermijn.nl.

Studiekeuzecheck

Als je je hebt ingeschreven voor een hbo of wo-bacheloropleiding krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. De opleiding waarvoor je je hebt aangemeld organiseert een activiteit waaraan alle potentiële nieuwe eerstejaars studenten meedoen. De activiteit vindt plaats voordat de opleiding van start gaat en heeft als doel je keuze te checken. Is er een match tussen jou en de opleiding?