Verschil tussen Bitcoin en Ethereum

Inhoudsopgave

De bekendste en populairste cryptocurrency zijn ongetwijfeld Bitcoin en Ethereum. Hierbij staat Bitcoin op de eerste plaats en Ethereum op de tweede plaats. Beide zijn voortgekomen uit de blockchaintechnologie waarbij Bitcoin in 2008 gemaakt werd en het eerste block in 2009 werd gemijnd. Dit werd gedaan door de schepper van Bitcoin, die als pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikt.

Ethereum wordt in 2013 aangekondigd door maker Vitalik Buterin. Dit platform wordt gemaakt met als valuta Ether en werd officieel in 2015 gelanceerd. Het idee van Buterin voor Ethereum is om ontwikkelaars een platform te bieden voor het bouwen van gedecentraliseerde apps. Los van het jaar van lancering verschilt Ethereum dus in type platform van Bitcoin. Welke verschillen zijn er nog meer?

Onbekende maker tegenover bekende maker

Een van de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Ethereum is de maker. Het enige wat bekend is over de maker van Bitcoin, is dat die onder pseudoniem Satoshi Nakamoto handelde. Verschillende mensen en organisaties hebben tevergeefs geprobeerd zijn ware identiteit te achterhalen.

Terwijl de maker van Ethereum bekend is, Vitalik Buterin, een Canadees-Russisch programmeur en schrijver. Hij is regelmatig in het nieuws en op sociale media te volgen.

Verschil in prijsbepaling

De Bitcoin-prijs wordt overwegend bepaald door vraag en aanbod net als bij fiatgeld, zoals de Amerikaanse dollar en euro. Echter, aanbod is voor Bitcoin belangrijker omdat het aanbod beperkt is. Met een bepaalde regelmaat komt er meer Bitcoin op de markt tot een maximum van 21 miljoen. Verder is elke Bitcoin op te delen in honderd miljoen delen die elk een satoshi genoemd wordt. De Bitcoin-prijs is te volgen op Coinmarketcap.nl.

Bij Ether gaan dingen een beetje anders, maar toch spelen vraag en aanbod ook een rol. De prijs wordt echter ook door andere factoren beïnvloed. Zoals wanneer een nieuw project met een eigen token op het Ethereum platform gelanceerd wordt. Als dit token in waarde stijgt, zal Ether ook positief beïnvloed worden.

Beperkt of onbeperkt

Voor Bitcoin is nu al bekend dat er 21 miljoen totaal ooit zullen bestaan. Dit staat vast in de programmeercode van deze cryptovaluta. Voor nu wordt er elke 10 minuten een nieuwe Bitcoin gemijnd. De snelheid wordt om de vier jaar gehalveerd. En dat is dus om de 210.000 transactieblokken. Hierover kun je meer lezen op Cryptobeginner.nl.

Voor nu is Ether onbeperkt beschikbaar, maar volgens Buterin zou in de toekomst met een hard cap dit gestopt worden.

Uiteindelijk doel

Bitcoin heeft als uiteindelijk doel transacties mogelijk te maken tussen personen, zonder tussenkomst van derden, zoals bijvoorbeeld banken. Zo hebben Bitcoin houders hun geld in eigen handen en kunnen zij direct betalingen verrichten.

Ethereum heeft ook een token, Ether, waarmee je op dezelfde manier als bij Bitcoin, direct van persoon tot persoon betalingen kunt doen. Maar het is ook mogelijk voor ontwikkelaars om gedecentraliseerde apps te bouwen met een eigen token.

Er zijn uiteindelijk nog meer verschillen tussen deze twee tot nog toe belangrijkste cryptocurrency op de markt. Zij hebben ook overeenkomsten zoals het feit dat beide gebouwd zijn met blockchain technologie. Wellicht kunnen deze en andere fiatgeld vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *