Verschil tussen aandelen kopen en cryptocurrency kopen

Een aardig bedrag gespaard of de loterij gewonnen. Nu kun je al die leuke dingen kopen die je nooit hebt gehad. Echter, je kunt er ook voor kiezen het grootste deel van dat geld te investeren. Zeker als je het bedrag niet direct nodig hebt voor noodzakelijke uitgaven. Je kunt het geld investeren om zo meer te verdienen. Je kunt investeren in een familiebedrijf of aandelen kopen bij de grote bedrijven.

Los van aandelen van bedrijven, kun je cryptocurrency kopen en zo jouw geld investeren. Maar wat is het verschil tussen aandelen kopen en cryptocurrency kopen?

Eigenaar of niet?

Koop je aandelen bij een bedrijf, bijvoorbeeld bij Unilever, dan bezit je een deel van dit bedrijf. Je bent dus deels eigenaar van het bedrijf. Bezit je bijvoorbeeld 8% van alle aandelen, dan ben je voor 8% eigenaar van dat bedrijf. Als eigenaar mag je meebeslissen, omdat je als mede-eigenaar het recht hebt om te stemmen tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Bij faillissement heb je recht op 8% van de resterende bezittingen. Bekende aandelen kun je kopen op Aandelenkopen.nl.

Bij cryptocurrency is het anders. Bezit je 8% van alle Bitcoin bijvoorbeeld, ben je eigenlijk eigenaar van niets. Omdat je geen eigenaar kunt zijn Bitcoin. Je kunt ook niet meebeslissen, want je hebt geen rechten daartoe. Bij faillissement van Bitcoin krijg je ook niets en ben je je investering dus kwijt.

Crypto kent geen dividend

Een ander verschil tussen investeren in aandelen en crypto is dividenduitkering. Bij veel bedrijven is het zo dat wanneer zij een goed jaar hebben gehad in termen van winst, de aandeelhouders dividend uitgekeerd krijgen. Een deel van de winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders. Als aandeelhouder word je beloond voor het vertrouwen gesteld in het bedrijf.

Zo kun je je vertrouwen stellen in NIO, een Chinees bedrijf dat onder andere elektrische auto’s ontwikkeld. Een Chinese concurrent dus van Tesla waarbij Nio aandelen kopen voordeliger is. Vergeleken met Tesla aandelen.

Crypto kent geen dividenduitkering, maar je kunt zelf wel winst boeken met koersen. Je kunt snel winst boeken maar ook snel verlies lijden. Verder ben je beperkter bij crypto om winst te boeken dan bij aandelen. Echter, je kunt crypto sneller begrijpen dan aandelen.

Regelgeving crypto nog in kinderschoenen

Bij aandelen gelden er strenge regels waaraan bedrijven zich moeten houden. Doen zij dit niet dan volgen er maatregelen die het bedrijf uiteraard negatief beïnvloeden. Deze regels beperken bedrijven en handelaren. Werknemers bijvoorbeeld mogen niet altijd meedoen met aandelen kopen. Het is mogelijk dat zij informatie hebben over het bedrijf die andere aandeelhouders niet hebben.

Dat is niet eerlijk naar de overige aandeelhouders toe. Met crypto is het anders want er zijn geen strenge internationale regels waaraan cryptobedrijven zich moeten houden. Er is wel regelgeving van blockchain zelf, het consensus algoritme, die door alle nodes wordt gecontroleerd. Onbetrouwbare transacties worden geweigerd zodat de blockchain veilig blijft.

Dit zijn vrijwel de belangrijkste verschillen tussen aandelen en cryptocurrency kopen. Crypto kun je sneller begrijpen maar de markt is heel volatiel. Bedrijfsaandelen leveren dividend op, maar deze aandelen zijn ook moeilijker te begrijpen. Jij bepaalt natuurlijk zelf over jouw geld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *