Verschillen tussen vegetarisch en veganistisch

Tegenwoordig zijn er veel verschillende voedseltrends die de wereld over gaan. Van diëten en voedingsschema’s, tot aan duurzaam of vers eten. Veel van deze voedseltrends zijn ontstaan met als doel een betere leefomgeving voor dieren te creëren en om meer plantaardig voedsel te consumeren. Ook het klimaat speelt hierbij een grote rol. We willen namelijk allemaal ons steentje bijdragen aan het wereldwijd voedsel- en klimaatprobleem. Steeds vaker ook hoor je mensen praten over veganistisch en vegetarisch eten. Sommige mensen kunnen deze 2 termen nog wel eens door elkaar halen, omdat ze niet precies weten waar elke term nu precies voor staat.

Vegetarisch eten

Vegetarisme is een leefwijze die al eeuwen oud is, zelfs millennia oud. Vooral aanhangers van het boeddhisme en hindoeïsme zijn vaak vegetariërs. Het doden en eten van dieren is in deze geloven verboden, vandaar dat men geen vlees eet. En dat is precies wat vegetarisme inhoudt. Het niet eten van dieren. Vegetarisch eten bestaat dan ook vaak uit plantaardig voedsel, maar ook veel rijst en gezonde drankjes. Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om vegetariër te worden omdat ze vinden dat dieren slecht behandeld worden of omdat ze het simpelweg niet leuk vinden om een dier te eten. Vegetariërs eten wel nog dierlijke producten, zoals zuivel en eieren. Zij vinden dat nog kunnen, aangezien er geen dieren voor geslacht hoeven worden.

Veganistisch eten

De term veganisme is nog redelijk nieuw te noemen. Het begrip werd voor het eerst gebruikt halverwege de 20e eeuw. Veganisme gaat net een stap verder dan vegetarisme. Net zoals vegetariërs eten veganisten geen dieren. Maar ze eten ook geen dierlijke producten, daar waar vegetariërs dat wel doen. Denk hierbij aan zuivelproducten zoals kaas en melk, maar ook eieren etc.

Veganisme, een levensstijl

Veganisme is in tegenstelling tot vegetarisme ook meer een complete levensstijl. Veganisten zijn zich ook bewust van dierlijke producten in andere producten. Als een kledingstuk bijvoorbeeld van een dierenmateriaal is gemaakt, dan dragen zij dit niet. Ook zullen veganisten geen evenementen bezoeken waarbij dieren worden gebruikt voor het amusement van mensen. Een zeer klein percentage van veganisten kan soms ook doorslaan in het opdringen van hun mening aan niet-veganisten. Deze groep protesteert ook vaker voor betere dierenrechten.

Of je nu dierlijke producten eet of juist totaal niet, het is en blijft belangrijk om een gezond voedingsschema aan te houden.