Verschillen tussen auto’s poetsen en polijsten

Een auto bezitten kan veel gedoe met zich mee brengen. Zo is het onderhoud een van de grootste kostenposten en ergernissen van mensen. Zo moet je geregeld benzine en wegenbelasting betalen en komt het geregeld voor dat er bij een APK-keuring dingen gevonden worden die gerepareerd of vervangen moeten worden. Er is echter nog een andere ergernis die veel mensen hebben en dat is het exterieur van de auto. Hoe vaak je het ook wast, de dag erna lijkt het alweer alsof de auto smerig is. Dit kan door weersomstandigheden komen of door een vies wegdek. Er zijn natuurlijk wel meerdere methodes om je auto te reinigen. Twee van die methodes zijn poetsen en polijsten. Wat de verschillen zijn wordt hieronder uitgelegd.

Auto poetsen

Een auto poetsen of wassen is zeer verschillend van elkaar, ook al denken veel mensen van niet. Met wassen verzorg je alleen de buitenste laag van de lak, daar waar je met poetsen ook nog eens de buitenste laag kunt herstellen. Door regelmatig je auto te poetsen of te laten poetsen verleng je de levensduur van de lak en voorkom je roestvorming. Voordat je een auto poetst is het verstandig om eerst de auto te wassen. Zo weet je zeker dat er geen vuil meer op de auto zit en dit dus niet over de hele auto of in de lak wordt gewreven.

Gebruik voor het poetsen een professioneel product speciaal voor autolak. Normaal poetsmiddel zorgt er namelijk voor dat de lak gaat ontvetten en er doffer uit komt te zien. De beste optie voor het poetsen is om gebruik te maken van een poetsmachine. Op de poetspad breng je dan het poetsmiddel aan. Na een goede poetsbeurt zullen er geen vlekken meer zijn en zal de auto weer glanzen.

Auto polijsten

Polijsten is een nog dieper gaand proces dan poetsen. Het herstel en het onderhoud van alle lagen autolak is alleen mogelijk door middel van polijsten. Door een auto te polijsten wordt de lak lichtjes opgeschuurd en weer egaal gemaakt. Van een auto met egale lak zal het licht beter reflecteren en dus meer gaan glanzen. Met polijsten kun je dus ook diepere lagen van de lak bereiken. Denk bijvoorbeeld aan verkleuringen door vogelpoep of een diepere kras. Alleen als de lak ook tot in de grondlaag is beschadigd, dan is polijsten zelfs niet genoeg. Mocht je geen ervaring hebben met polijsten, laat dit dan altijd vakkundig uitvoeren.

Het poetsen en wassen van auto’s is regelmatig aan te raden, daar polijsten minder vaak uitgevoerd hoeft te worden. Een auto reinigen kan lang duren, maar dan heb je ook een mooi resultaat.