Verschil tussen zwarte en witte tshirts

Inhoudsopgave

Wanneer we kijken naar de echte basics die je zeker in je kledingkast moet hebben zijn het toch zwarte en witte tshirts. Beide zijn tijdloze kleuren die je met werkelijk alles kunt combineren. Geel, blauw, groen, je snapt het wel. Maar wat zijn nu de grote verschillen tussen deze kleuren?

Warmte

Je kent het vast wel. Het is lekker weer en jij had net vandaag die zwarte trui aan. Zwarte kleding neemt op een zonnige dag veel sneller warmte op dan witte kleding. Dat komt door de natuurkundige eigenschappen van deze kleuren.

De energierijke deeltjes die ontstaan uit het zonlicht vallen op de elektronen van de atomen, waardoor ze zwarte kleding laten trillen. Die kleine trillingen zijn niet voelbaar maar zorgen er wel voor dat er een vorm van energie vrijkomt, namelijk warmte. Bij witte kleding zijn die trillingen vele mate lager, waardoor we je aanraden in de zomer witte tshirts te dragen.

Vlekken

Als je kijkt naar hoe vlekgevoelig beide kleuren zijn dan valt er van beide iets te zeggen. Het licht er maar net aan met welk product je knoeit. Zo zie je een vlek van rode wijn of tomatensaus natuurlijk overduidelijk op een wit tshirt, maar deodorant vlekken zie je bijvoorbeeld weer veel beter op zwart.

Witte tshirts zijn overigens wel makkelijker schoon te maken. Die zullen niet snel verkleuren en kun je zelf in de bleek zetten bij echt hardnekkige vlekken.

Persoonlijkheid

Vaak wordt er ook gezegd dat je kleur kleding iets over je persoonlijkheid zou zeggen. Dit heeft weer met de eigenschappen van de kleur te maken, alleen dan niet natuurkundig maar psychologisch.

Zo werd zwarte kleding vroeger voornamelijk geassocieerd met verdriet en rouwen. Tegenwoordig is zwart een echte modekleur en wordt het gedragen als chique. Denk aan de perfect black dress, als krachtig en een echt statement. Met deze kleur sta je stevig in je schoenen.

Witte kleding wordt gezien als fris, optimistisch en puur. Het staat symbool voor een nieuw begin en is daarom de perfecte kleur voor een bruidsjurk. Maar net als zwart is ook wit een echte mode must have’s. Zo combineert men graag een spijkerbroek met witte tshirts.