Verschil tussen Black Friday en Cyber Monday

Grote kans dat je deze beide kortingsdagen inmiddels wel kent. Beide dagen zijn komen overwaaien uit Amerika en zijn inmiddels in Nederland ook omarmt door velen onder ons. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze beide dagen?

Wat is Black Friday?

Black Friday is een kortingsdag die ooit met name is bedacht door de winkeliers om de mensen direct na Thanksgiving (in Amerika) naar de winkel te lokken om te starten met het doen van de inkopen voor de feestdagen in december. Door te strooien met heel veel korting had dit een zeer goed effect. Men was bereid om ruim voor openingstijd te wachten tot de winkels opengingen, de auto de avond van tevoren tactisch voor de winkel te parkeren of zelfs een nacht voor de deur te wachten. Dit leidde regelmatig tot chaotische taferelen waarbij men elkaar onder de voet liep bij het open gaan van de winkels.

Tegenwoordig vindt de zoektocht en koopdrang steeds meer online plaats. Wel beginnen de acties steeds eerder, zo begon Coolblue een paar jaar geleden met een Blue Friday en trok de aanbiedingen daarmee een volle week naar voren. Tegenwoordig is dat de nieuwe standaard. De echte Black Friday datum is nog altijd maar één dag, maar de acties zijn inmiddels ruim een week verkrijgbaar.

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is ook een kortingsdag, maar is met name bedacht door de webshops als tegenhanger van Black Friday. Daar waar Black Friday zich van origine met name in de winkels afspeelt is Cyber Monday, zoals de naam deels al doet vermoeden alleen een online kortingsdag. Daar waar Black Friday vlak voor het weekend is, is Cyber Monday direct na het weekend. En de acties duren ook een stuk minder lang. Je hebt echt maar 24 uur de tijd op maandag om te profiteren van de aanbiedingen. Je moet er dus sneller bij zijn.

Een ander, leuk verschil is dat de kortingen bij sommige merken op de maandag hoger zijn dan op de vrijdag. Het loont in sommige gevallen dus wel de moeite om even te wachten tot net na het weekend. De vraag is alleen of je dat aandurft, want vaak geldt ook OP=OP!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *