Verschil tussen een bladblazer en een bladzuiger

Inhoudsopgave

Wat het verschil is tussen een bladblazer en een bladzuiger wordt eigenlijk al verraden door de namen van deze producten. Een bladblazer blaast namelijk bladeren weg, terwijl een bladzuiger de herfstbladeren juist opzuigt. Echter is een bladzuiger vrijwel altijd een bladblazer en bladzuiger in één. Een bladzuiger kan namelijk vaak zowel bladeren wegblazen als opzuigen. Een bladblazer is een welkome hulp bij het bladvrij maken van je tuin, maar een bladzuiger kan deze klus dus nog eenvoudiger voor je maken. Ga je voor een bladblazer? Of toch voor een bladzuiger? Bij beide typen bladblazer spelen andere factoren een rol die bepalen wat voor jou de ideale bladblazer of bladzuiger is. Hieronder lichten we deze factoren voor je toe.

Waar op letten bij het kopen van een bladblazer?

Wanneer je een bladblazer gaat kopen is het allereerst zaak te bepalen op welke manier je nieuwe bladblazer aangedreven moet worden. Ga je voor een elektrische bladblazer waarmee je altijd door kunt werken, maar wel verbonden bent met een stroomkabel? Dit is een ideale bladblazer voor middelgrote tuinen. Of wil je graag wat meer bewegingsvrijheid en ga je voor een benzine of accu bladblazer? Een benzine bladblazer is de beste keuze wanneer je een grote tuin hebt. Al vraagt dit type bladblazer het nodige onderhoud en maakt deze bladblazer vaak wat meer geluid. Heb je een kleine tot middelgrote tuin, dan is een accu bladblazer voor jou de beste keuze. Een accu bladblazer is namelijk lekker licht van gewicht en je kunt er vrij door je tuin mee bewegen. Nadeel van dit type bladblazer is echter dat je afhankelijk bent van de werkduur van de accu. Naast de aandrijving is het bij het kiezen van een bladblazer zaak te letten op de maximale blaassnelheid van de bladblazers. Hoe hoger de blaassnelheid, hoe harder de bladblazer kan blazer. Echter is de bladblazer met de hoogste blaassnelheid niet altijd de beste. Soms kan het namelijk ook handig zijn om een wat lagere blaassnelheid te gebruiken om de bladeren met een zachte zucht wind net op de juiste plek te krijgen. Kijk dan ook zeker niet alleen naar de hoogte van de maximale blaassnelheid, maar ook of de blaassnelheid van de bladblazer variabel is. Met een variabele blaassnelheid heb je namelijk altijd de blaassnelheid die je nodig hebt.

Verschil tussen een bladblazer en een bladzuiger

Waar op letten bij het kopen van een bladzuiger?

Naast dat je net als bij een bladblazer allereerst de keuze moet maken over de aandrijftechniek en de blaassnelheid, zijn er bij het kiezen van een bladzuiger nog een aantal extra punten waar je goed op moet letten. Zo is het verstandig te kijken naar het zuigvermogen van de bladzuiger. Het zuigvermogen geeft aan hoeveel bladeren de bladzuiger op kan zuigen uitgedrukt in liters per seconde. Hoe hoger het zuigvermogen, hoe sneller de bladzuiger alle bladeren heeft opgezogen. Als de bladeren zijn opgezogen worden deze opgevangen in een opvangzak. Het is dus ook verstandig te kijken wat de inhoud van de meegeleverde opvangzak is. Hoe groter de opvangzak, hoe meer bladafval erin past. Met een grote opvangzak hoef je dus minder vaak de opvangzak met afval te legen. Echter heeft een bladzuiger niet altijd een hele grote opvangzak nodig. Er zijn namelijk bladzuigers die ook nog een versnipperfunctie hebben. Zo’n versnipperaar maakt het opgezogen bladafval kleiner, waardoor het afval compacter wordt. Hierdoor heb je minder bladafval en raakt de opvangzak dus ook minder snel vol. Kijk hierbij niet alleen of de bladzuiger is voorzien van een versnipperfunctie, maar ook naar de verhouding waarin de bladzuiger de deeltjes verkleint. Hoe groter de verhouding, hoe minder volume afval je overhoudt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *