Verschillen tussen een GPR- en een MPG-berekening

Inhoudsopgave

Beide woorden hebben met de bouw te maken en zijn aan elkaar gerelateerd. Een GPR- berekening en een MPG-berekening worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde. De een is namelijk een onderdeel van de ander. Ze vallen dus in dezelfde categorie, maar verschillen erg van elkaar. Hieronder zullen beide onderwerpen belichten waardoor de verschillen duidelijk zullen worden.

GPR berekening

Gemeente Praktijk Richtlijnen worden afgekort naar GPR berekening. Deze berekening meet de duurzaamheidsprestaties van het gebouw en wordt door een onafhankelijke partij uitgevoerd. De berekening wordt vaak gebruikt als er een gebouw wordt gebouwd of verbouwd. Hoewel een GPR-berekening niet verplicht is kan deze wel door de gemeenten worden opgevraagd. Aan de hand van vijf thema’s wordt de duurzaamheid van het gebouw vastgesteld. De thema’s die hiervoor worden gebruikt zijn energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomst waarde. Bij een GPR-berekening worden dus alle factoren meegenomen op het gebied van duurzaamheid. Voor iedere factor is een score van 1 tot 10 te halen. Hierbij is 1 de slechtste score en 10 de beste. De berekening wordt altijd gecontroleerd door een gekwalificeerde GPR gebouw assessor. Dit proces duurt twee tot vier dagen. De gebouw assessor is onafhankelijk, zodat hij een relevante berekening kan maken.

MPG berekening

Milieu Prestatie Gebouw wordt afgekort naar MPG, in deze berekening wordt de milieubelasting van het gebouw inzichtelijk gemaakt. Hierbij wordt er gekeken naar de milieuprestatie van de gebruikte materialen. De MPG berekening is in Nederland verplicht uit te voeren wanneer men gaat bouwen of verbouwen. Er wordt ook rekening gehouden met de materialen die worden vervangen tijdens de levensduur van het gebouw. Om de MPG te berekenen moet elk materiaal worden opgeschreven en bepaald hoeveel er van dit product gebruikt wordt. Het uitrekenen van de MPG kost vrij veel tijd en wordt net als de GPR door een onafhankelijke assessor uitgevoerd.

Verschillen

Wanneer we kijken naar de verschillen tussen MPG en GPR dan zien we dat MPG een onderdeel is van de GPR berekening. Met de MPG berekening wordt het thema milieu (van de GPR berekening) getest. Daarnaast is de GPR berekening, in tegenstelling tot de MPG berekening, niet verplicht. Daarnaast gaat het bij de MPG berekening enkel om de milieu belasting van de gebruikte materialen.