Wat is het verschil tussen een bruiloft DJ en een DJ/producer?

De naam DJ wordt op veel verschillende manieren gebruikt. Wat is nu het verschil tussen een DJ die bijvoorbeeld op jouw bruiloft komt en de man of vrouw die zichzelf een DJ/producer noemt? Welke overlap is er en wie wil jij op je bruiloft hebben? 

De bruiloft DJ

Een bruiloft DJ is de DJ die bestaande muziek draait op jouw bruiloft. Hij kiest de hits die gedraaid worden en weet dit als geen ander zo in elkaar over te laten lopen dat het een mooi geheel wordt. Daarnaast is de DJ die op feesten en partijen draait, er ook mee bezig om de mensen het naar de zin te maken. Hij zal dus kijken naar welk genre muziek op dat moment het goed doet. Vaak is een bruiloft DJ allround. Wat wil zeggen dat hij meerdere muziekstijlen bij zich heeft zodat hij voor ieder wat wils heeft. Daarmee wordt je bruiloft een succes. De bruiloft DJ draait dus muziek die door anderen is gemaakt en probeert op deze manier de mensen naar de dansvloer te krijgen. Hij is dan ook enkel en alleen bezig met muziek van anderen. En uiteraard met het gezellig maken van het feest. 

De DJ/producer

Tegenwoordig horen we vaak de term DJ/producer voorbijkomen. Soms ook onterecht, want veel beginnende DJ’s vinden het vooral interessant klinken. Een DJ draait ook muziek, alleen is hij daarnaast eveneens de man of vrouw die muziek produceert. Waarbij produceren heel ruim genomen mag worden in dit geval. Een DJ/producer schrijft namelijk ook zijn eigen muziek. En hij is niet alleen de producer, maar ook degene die het uitvoert. Hij mixt verschillende instrumenten bij elkaar en maakt het tot een prachtig nieuwe hit of door zijn toedoen ontstaat er een coole remix van een oude dance classics, bijvoorbeeld. Een DJ/producer is dus inderdaad zowel een DJ (de man/vrouw die muziek draait) als een producer (iemand die muziek mixt en tot een mooi, nieuw geheel maakt).