Wat is het verschil tussen tapijt en vloerbedekking?

Inhoudsopgave

Dat tapijt en vloerbedekking beide op je vloer liggen, dat zal iedereen wel weten. Toch kan het weleens vragen oproepen wat nu het verschil is tussen beide termen. Wanneer spreek je van tapijt en wanneer is de term vloerbedekking de juiste? Of is het toch gewoon hetzelfde? 

Wat is vloerbedekking?

Vloerbedekking is eigenlijk een ruim begrip. Hieronder kan je namelijk alles scharen wat dus letterlijk je vloer bedekt. Iedere vloer die je neerlegt in je huis kan je als vloerbedekking wegzetten. Er zijn dan ook sites die dit gewoon als een breed begrip zien. Vloeren zijn er in heel veel uitvoeringen. Of je nu kiest voor laminaat, marmoleum, PVC, Vinyl, echte houten planken, of misschien wel beton, er zullen sites zijn die het allemaal hebben staan onder vloerbedekking. En ja, daar valt dus ook het tapijt onder. Maar wat is dan nu precies tapijt?

Wat is tapijt?

Tapijt is dus een vloerbedekking, maar is altijd van textiel. Waarbij je heel veel keuze hebt, zoals in de hoogte van het tapijt (hoog- of laagpolig), maar ook in kleuren, dessins en materiaal. Tapijt is vaak moeilijker schoon te houden, waardoor veel mensen tegenwoordig liever voor een gladde vloer gaan. Ook denkt men dat een gladde vloer beter zou zijn voor allergische reacties. Hoewel daar ook tegengeluiden in klinken omdat juist op een gladde vloer de deeltjes die allergieën oproepen in de ruimte blijven zweven, terwijl tapijt het vasthoudt. Een heel groot voordeel van tapijt is echter dat het warmer aandoet én aanvoelt. Daar kan geen gladde vloer tegenop. In de volksmond wordt een tapijt (een ander woord is het ouderwetse karpet) vaak aangeduid met vloerbedekking. En om het nog ingewikkelder te maken: tapijt kan soms ook door mensen gebruikt worden als ze eigenlijk een vloerkleed bedoelen.

Een tapijt is dus wel een vloerbedekking, maar andersom is dat niet altijd zo.