Verschil tussen distributie en logistiek

Inhoudsopgave

Vele van ons hebben vast wel eens gehoord van distributie en logistiek. Deze termen kunnen vaker in dezelfde soort gesprekken terugkomen. Het verschil tussen de twee is echter voor veel mensen onbekend. De begrippen hebben veel met elkaar te maken, maar zijn zeker verschillend in definitie. Logistiek kan ook niet zonder distributie en andersom. De verschillen tussen de begrippen worden in deze blog verder uitgelegd. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

 

Logistiek

Bij logistiek gaat het voornamelijk over het inrichten en beheersen van goederen- en informatiestromen. Van de bron tot aan de bestemming. Logistiek is een erg breed begrip. Zo ontstaat er sneller verwarring over wat logistiek nu echt inhoud. Logistiek is een samenwerking van geavanceerde systemen, slimme oplossingen en mensen. Hoe beter deze processen gezamenlijk lopen des te beter uw onderneming kan functioneren. Dit resulteert weer in lagere kosten, grotere winstmarges en tevreden consumenten. Onder logistiek is supply chain management een van de belangrijkste onderdelen. Supply chain management is het plannen van het goederentransport en het communiceren met bedrijven die bij deze processen komen kijken. Naast het benoemde onderdeel is fulfilment ook steeds populairder. De cruciale keten van de logistiek ketting is de distributie.

 

Distributie

Als u distributie hoort denk u niet gelijk aan de verdeling van goederen en eindproducten naar verschillende bestemmingen. Misschien snapt u nu al waarom distributie en logistiek samen horen. Distributie is dan ook belangrijk bij logistiek van verschillende processen. Zo kan er naar verschillende bestemmingen gedistribueerd worden. Via verschillende distributiekanalen worden halffabricaten uiteindelijk afgeronde eindproducten. Een voorbeeld daarvan is dat een bedrijf dat bomen kapt en deze gekapte bomen weer distribueert naar verschillende producenten.  Zo kan een deel gedistribueerd worden naar een houtzagerij terwijl een ander deel naar een papierfabriek wordt gedistribueerd. Bij beide gevallen wordt het hout verwerkt tot een eindproduct. Deze eindproducten worden dan weer als afgerond eindproduct geleverd bij de consument.

 

Uitbesteding

Wanneer u logistieke processen wilt laten uitbesteden zoals supply chain management, fulfilment of transport, dan zult u rekening moeten houden met het feit dat veel veranderingen plaats vinden op gebied van logistiek. Er komen steeds meer ontwikkelingen, elke euro die bespaard kan worden levert op lange termijn meer winst op.