Verschil tussen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Inhoudsopgave

Veel mensen vragen zich af wat de verschillen zijn tussen een geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract zijn. Beide samenlevingsvormen hebben zo zijn voor en nadelen. Deze verschillen zijn vooral terug te zien in de afspraken over wat er gaat gebeuren bij overlijden, alimentatie, schulden en pensioen. Benieuwd naar de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract? Lees dan snel verder voor de toelichting!

 

Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap heeft verschillende kenmerken. Zo kunt u bij geregistreerd partnerschap uit elkaar zonder een rechter nodig te hebben. Echter wanneer u minderjarige kinderen samen hebt kan dit niet zonder rechter. Bij een geregistreerd partnerschap worden jullie automatisch elkaars erfgenamen. Daarnaast geldt er een wettelijke alimentatieregeling voor uw kinderen. Jullie hebben recht op elkaars pensioen die tijdens het partnerschap is opgebouwd. Wanneer er nieuwe kinderen geboren worden hoeft de vader deze kinderen of kind niet erkennen. Dit gaat namelijk automatisch. Veel mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap wanneer trouwen een stapje te ver is. Geregistreerd partnerschap is een mooi alternatief voor trouwen, dit heeft mede te maken met het feit dat er juridisch niet veel verschillen zijn. Er zijn echter ook wat nadelen. Als u voor uw geregistreerd partnerschap naar de notaris gaat kan dit u wat geld kosten. Wanneer u niet naar de notaris gaat worden de gemeenschap van goederen beperkt tot een standaard dat voor iedereen geldt die niet naar de notaris gaat. In vergelijking met een huwelijk zijn de ceremoniële gebruiken minder aanwezig. Je geeft elkaar niet het ja-woord, hoeft niet naar een trouwjurken outlet voor de perfecte trouwjurk en de rol van de getuigen is minder groot. Of dit een nadeel of juist een voordeel is, beslis je natuurlijk zelf.

 

Samenlevingscontract

Bij een samenlevingscontract kunt u gezamenlijke zaken en afspraken vastleggen. Dit kan precies zoals jullie dit willen en hoe de situatie het beste voor jullie is. Een samenlevingscontract is minder duur dan een bruiloft. Tevens hoeft er ook veel minder geregeld te worden als bij een huwelijk. Nu hoeft u ook niet meer verplicht naar die ene bruidswinkel Maastricht. Wanneer u niet meer bij uw partner wilt blijven kunt u uit elkaar zonder te scheiden. De schulden (en ook het spaargeld) van je partner blijven van je partner en zijn dus niet voor de helft van jou als jullie uit elkaar gaan. Echter kunnen jullie dit wel vast laten stellen. Bij een samenlevingscontract bent u geen erfgenaam van elkaar. Om een erfgenaam te worden heeft u eerst een testament nodig. Bovendien komt er ook bij kijken dat jullie geen recht op elkaars pensioen hebben dat is opgebouwd terwijl jullie samenwonen. Een samenlevingscontract opstellen en afsluiten kost geld. En als je een testament wilt, betaal je daar ook voor. Maar een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kosten natuurlijk ook geld.