Verschillen tussen een verdamper en condensor

Inhoudsopgave

Deze twee onderdelen worden vaker door elkaar gehaald. Toch hebben beide hun eigen functies en verschillen deze erg van elkaar. Een condensor zorgt ervoor dat het gasvormige koudemiddel dat vanuit de compressor komt wordt samengeperst. De verdamper onttrekt de warmte uit de doorstromende lucht.

Waar zit de verdamper in de auto?

Verdampers en condensors zijn beide op een heel andere plek in de auto geplaatst. Een verdamper is achter het dashboard geplaatst. Het onderdeel zorgt ervoor dat vloeistof gedeeltelijk verdampt. Door warmte toe te voegen kan de faseovergang van vloeistof naar damp verwezenlijkt worden.

Waar zit de condensor in de auto?

Zoals al werd aangegeven worden deze twee termen vaker door elkaar gehaald. Dat is zeer vreemd want de onderdelen zitten niet dichtbij elkaar. De condensor zit namelijk aan de voorkant van de auto. Ten opzichte van het dashboard is dat dus een behoorlijk stuk ruimte. Ook doet de condensor iets heel anders. Vanuit de compressor in de motor wordt koelstof middel naar de airco getransporteerd. De condensor zorgt er vervolgens voor dat dit middel bij elkaar wordt geperst. Hierdoor stijgt de druk en temperatuur waardoor de vloeistof condenseert en beter vloeibaar wordt.

Waarom moet je dit weten?

Het is niet nodig om deze kennis te hebben. Aan de andere kant kan het wel leuk zijn om dit te weten. Zo kan je bij een reparatie aan je condensor of verdamper de monteur laten zien dat je verstand van zaken hebt. Voor je auto theorie is het niet nodig om dit te weten. Je kan dus makkelijk je rijbewijs halen zonder dit precies te weten.

Haal je rijbewijs en laat je kennis zien!

Vind je autorijden leuk of heb je iets met auto’s? misschien is een monteur dan wel iets voor je. Haal wel even je rijbewijs bij drivingschool Tilburg of omgeving. Zonder rijbewijs zal je namelijk niet serieus worden genomen als monteur, en dat wil je natuurlijk wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *