Verschillen tussen een valstroom-carburateur en een stijgstroom carburateur

Inhoudsopgave

Het verschil tussen deze twee carburatoren zit hem in de manier waarop de lucht stroomt. Bij een valstroom- carburateur stroomt de lucht naar onderen en komt deze bovenin binnen. De luchtstroom bij een stijgstroom carburateur is weer anders. Hier komt de lucht van onder en stroomt langzaam naar boven!

De valstroom- carburateur

Bij deze soort carburateur komt de lucht bovenin binnen en stroomt deze naar onderen. De brandstof vloeit met de luchtrichting mee en door zwaartekracht gaat dit naar de cilinders. Dit type wordt het meest toegepast.

De stijgstroom carburateur

Hier komt de lucht in opwaartse richting. Het gewicht van de brandstof zorgt voor een minder makkelijke flow dan bij de valstroom carburateur. In de afgelopen jaren is dit type carburateur niet meer toegepast.

Werking van een carburateur

De carburateur bestaat uit een vlotterkamer, smoorklep  een venturi en een sproeier. Om dit benzinepijl constant op het gewenste niveau te behouden, wordt er gebruik gemaakt van een vlotter en een vlotternaald. De doseur bepaald de hoeveelheid geleverde benzine. Als er vervolgens lucht door de buis wordt aangezogen, is deze voorzien van een vernauwing. Op de plaats van de vernauwing is dan te zien dat de luchtsnelheid groter wordt. Dit geeft een samenvatting van de werking van een carborateur.

Leer meer over de carborateur tijdens autorijden bij drivingschool Leiden

Heeft dit onderdeel je aandacht getrokken en wil je hier graag meer over gaan weten? Dan kan driving school den bosch je hierbij verder helpen. De instructeurs leren je graag meer over dit of andere onderdelen die te vinden zijn in de auto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *