Verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Inhoudsopgave

Als je heel veel van elkaar houdt en je wilt graag samen door het leven dan is het verstandig om dit formeel vast te leggen. Ook als je van plan bent om voor een kindje te gaan kan het slim zijn om van tevoren alles vast te leggen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan vastleggen. Twee daar van zijn het huwelijk en het geregistreerd partnerschap.

Huwelijk

Als je samen het huwelijk aan gaat dan ga je elkaar in tegenstelling tot bij het geregistreerd partnerschap elkaar het ja-woord geven. Elkaars achternaam nemen kan wel in beide gevallen. Echter komt er nog veel meer bij kijken dan dat. Als je bijvoorbeeld al een woning hebt gekocht dan hangt het af hoe je getrouwd bent of de woning nog van jou is of van jullie samen. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan is de woning na het huwelijk van jullie allebei. Je kan ook kiezen om te trouwen met huwelijkse voorwaarden, dan moet je laten vaststellen bij de notaris of het huis gedeeld wordt of niet. Sinds 2018 is het ingevoerd dat je in beperkte gemeenschap van goederen kan trouwen. Dit houdt in dat spullen die van jou waren voor het huwelijk van jou blijven en dingen die tijdens het huwelijk worden aangeschaft van jullie samen zijn. Dit geld ook voor eventuele schulden

Geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap hoef je elkaar niet het ja-woord te geven. Je gaat naar een notaris en laat dat alle voorwaarden op papier zetten. Je maakt over een woning bijvoorbeeld samen afspraken. Dit kan variëren tot het bepalen van het eigendom tot het verdelen van de vaste lasten. Ook de verdeling van de bezittingen wordt vastgelegd bij de notaris.

Wat is dan nog het verschil?

Ten eerste kan je een geregistreerd partnerschap altijd nog omzetten naar een huwelijk, maar dit kan niet andersom. Ook hoef je bij een geregistreerd partnerschap niet naar de rechter om het te beëindigen. Bij een huwelijk moet je wel een echtscheiding aanvragen en naar de rechter gaan. Echter is het wel zo dat als je samen minderjarige kinderen hebt, je altijd naar de rechter moet om de breuk definitief te maken. Een geregistreerd partnerschap wordt in sommige landen niet erkend. Een huwelijk wordt in de meeste landen wel erkend, met uitzondering van het homohuwelijk. Dit is wel handig om te controleren voordat je op vakantie gaat.