Verschillen tussen jacht en boot

Inhoudsopgave

Onze taal kent vele woorden, waarvan er ook woorden zijn die vaak als synoniemen worden gebruikt. De woorden jacht, boot en schip zijn daar goede voorbeelden van. Maar wat verschillen ze van elkaar? Daar gaan we in dit artikel nader op in.

Wat verstaan we onder een boot?

Een boot is een klein, niet luxueus vaartuig. De term kan verwijzen naar een vaartuig dat al dan niet gemotoriseerd is en dat ofwel voor werk of recreatie wordt gebruikt, zoals in het geval van een professionele visser of een boottochtje maken in het weekend.

Een boot kan verschillende vormen en toepassingen kennen, zoals een rubberboot, een roeiboot, een vissersboot of een zeilboot. Vaak zijn deze boten meer praktisch dan comfortabel ingericht.

Wat is een jacht?

Een jacht is gewoonlijk een groter en veel luxueuzer schip dan een boot. Vaak zijn jachten ook zeewaardig, wat betekent dat je er veilig de zee mee op kan. Zeg tegen de eigenaar van een jacht dat hij een boot heeft en hij zal zich waarschijnlijk beledigd voelen. Jachten worden over het algemeen niet voor commerciële doeleinden gebruikt en zijn vooral erg luxe ingericht omdat er vooral op gecreëerd wordt. Een jacht kan zowel motorisch als met een zeil voortgestuwd worden, bij de eerste variant hebben we het over een motorjacht, bij de tweede over een zeiljacht.

Er zijn een paar verschillende jachtstijlen te onderscheiden: een gewoon jacht begint bij ongeveer 10 meter lengte, een megajacht is meer dan 30 meter lang en een superjacht kan wel 70 meter of langer uitvallen. Bij dit soort vaartuigen zit er ook standaard personeel aan boord.

Wat is dan een schip?

Een schip is een zeer groot vaartuig dat over het algemeen wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het verschepen van vracht tussen havens over de hele wereld, een cruiseschip of passagiersschip voor het vervoer van mensen of bijvoorbeeld een baggerschip waarmee zand vanaf de zeebodem gepompt wordt en ergens anders weer wordt opgespuwd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *