Verschillen tussen een kerkelijk en een burgerlijk huwelijk

trouwen

Inhoudsopgave

Ga jij binnenkort trouwen en weet je nog niet hoe? In deze blog gaan we meer in op de verschillen tussen een kerkelijk en een burgerlijk huwelijk. Meer hierover weten? Lees dan dit artikel

Burgerlijk huwelijk

Wat is een burgerlijk huwelijk?

Een burgerlijk huwelijk is het huwelijk zoals we die in Nederland kennen. Het is een vorm van een niet-religieus huwelijk. Hierbij krijg je de complete vrijheid.  Of je nu een bezoekje je neemt bij het gemeentehuis of het gewoon viert in een familiekring, de betekenis van de huwelijksceremonie blijft hetzelfde. Tegenwoordig is trouwen in een kasteel ook heel hip. Zo zijn er nog veel meer diverse locaties waar je kunt gaan trouwen.

 

Het burgerlijk huwelijk biedt een juridische basis voor zaken als erfrecht en fiscale voordelen. Vaak vindt een burgerlijk huwelijk plaats in een gemeentehuis of op een andere officiële locatie. De ceremonie is meestal kort en zakelijk. Hierbij ligt de focus op een wettelijke verbintenis.

 

Wat is een kerkelijk huwelijk?

Bij een kerkelijk huwelijk laten de bruid en bruidegom hun huwelijk inzegenen de kerk. Dit wordt vaak gedaan door een dominee of priester. Bij een kerkelijk huwelijk vraagt het echtpaar eigenlijk aan God of ze voor altijd samen kunnen zijn. Er worden stukken uit de Bijbel voorgelezen. Hoe de kerkdienst eruit ziet, is ook helemaal aan jullie. Je kunt kiezen voor een piano of orgel. Of je kiest voor gezang.

 

Bij deze huwelijksvorm vindt de ceremonie plaats in een religieuze instelling, dus in een kerk of andere religieuze locatie. Vaak is de ceremonie langer dan bij een kerkelijk huwelijk. Ook is het meer spiritueel. Bij een kerkelijk huwelijk is er ook geen sprake van juridische status.

kerkelijk huwelijk

Trouwen voor katholieke kerk

Je kunt past trouwen in de kerk als je voor de wet getrouwd bent. Een kerkelijk huwelijk komt dus pas na het ja woord voor de ambtenaar. Voor veel gelovigen is het daarom meer een aanvullende plechtigheid. Als je voor een katholieke kerk trouwt, zul je een huwelijksformulier moeten tekenen. Hieruit moet blijken dat je niet eerder voor de wet bent getrouwd.

 

Trouwen voor protestantse kerk

Het huwelijk wordt in de protestantse kerk slechts bevestigd. Vaak heeft de protestantse kerk ook minder voorschriften.

 

Wat zijn de verschillen?

Een burgerlijk huwelijk heeft meer juridische aspecten. Er zijn leeftijdsvereisten en er moeten huwelijksvoorwaarden ondertekend worden. Gebeurt dit niet, dan zijn beide partners aansprakelijk voor eventuele schulden. Het kerkelijk huwelijk heeft vooral een symbolische waarde. De ceremonie van een burgerlijk huwelijk is vaak korter en formeler. Een burgerlijk huwelijk heeft vaak een persoonlijke betekenis.

 

Ook de kleding die mensen dragen op de ceremonies zijn verschillend. Bij een burgerlijk huwelijk dragen mensen vaak moderne kleding, dat wat meer informele kleding. Bij kerkelijke huwelijken dragen mensen vaak meert formele kleding, zoals lange witte jurken of pakken. Soms hebben specifieke religieuze tradities kledingvoorschriften.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *