Verschil tussen executive assistant en personal assistant

Wat is een Executive Assistant?

Executive Assistants is de gangbare Engelse benaming voor bestuursassistent. Professionals in dit vakgebied worden ook vaak aangeduid met de synoniemen Management Assistants en PA’s (personal assistants). Deels voeren mensen met die functie titels dezelfde werkzaamheden uit, maar er zijn ook verschillen.

Een bestuursassistent werkt voor de ondernemingsraad of het management team van een bedrijf. Soms specifiek voor een van de directeuren, zoals de CEO of CFO. Hij zorgt ervoor dat zakenreizen, afspraken en andere randzaken goed geregeld zijn, zodat de bestuurder(s) ontzien worden in hun werkzaamheden en zich geheel kunnen focussen op de hoofdzaken, de hoofdlijnen van het aansturen van het bedrijf.

Verschil tussen executive assistant en personal assistant?

Een bestuurs- of management assistent ( executive assistant) heeft onofficieel best veel bevoegdheden binnen het bedrijf. Kleine taken worden direct gedelegeerd naar hem en hij mag zelf deels invullen wat er dient te gebeuren. Het werk wordt namelijk gedeeltelijk voorbereid door de assistent.
Een personal assistant daarentegen richt zich vooral op meer huishoudelijke en boodschappengerelateerde taken. Denk aan het klaarzetten van drankjes voor een belangrijke meeting, een cadeau kopen voor de verjaardag van een van de kinderen van de werkgever of het brengen van de pakken naar de stomerij.

Waarom zou je managementassistent willen worden?

Deze banen geven je het gevoel dicht bij het vuur te zitten. Je maakt veel mee van een bedrijf, legt contacten met de top en staat daarnaast ook in contact met de werkvloer. Het werk is erg divers en het verdiend behoorlijk goed. Om management assistent te worden zijn er diverse opleidingen en cursussen op de markt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *