Verschil tussen een halogeen en een LED prikspot

Inhoudsopgave

Een LED prikspot is een diode die licht uitstraalt. In een LED prikspot zit een halfgeleider die een positieve en negatieve zijde heeft. Op het moment dat de negatieve elektronen reageren met de positieve deeltjes ontstaat er fotonen die een lichtstraal produceren. Een halogeen lamp zit heel anders in elkaar. een halogeen lamp is eigenlijk gewoon een gloeilamp die gevuld is met inert gas. Aan dit gas word broom of jodium toegevoegd. Wanneer er elektriciteit bij komt wordt dit omgezet in warmte. Door de hitte van de gloeidraad word er licht gecreëerd. Het gas zorgt ervoor dat er ongeveer 15 % meer rendement wordt gecreëerd.

De voor- en nadelen van halogeen en LED prikspots

Met een LED prikspot bespaar je enorm veel geld en energie. Een halogeenlamp gebruikt maar ongeveer 15% van zijn energie om licht te produceren terwijl LED verlichting de energie bijna volledig gebruikt om licht uit te stralen. Ook gaat een halogeen lamp gemiddeld rond de 2.000 uur mee terwijl een LED prikspot gemiddeld 40.000 uur mee gaat. Op basis van 10 branduren per dag gaat de LED verlichting meer dan 9 jaar mee. En op basis van 40.000 uur scheelt een LED spot ongeveer 110,50 euro. Dit komt omdat je veel energie bespaard met LED en je hoeft er minder aan te schaffen omdat de branduren aanzienlijk hoger zijn. De aanschafprijs van een LED prikspot heb je al binnen één jaar terugverdiend.

Niet alleen door de kostenbesparing en de duurzaamheid is het de beste keuze ook kunnen de led prikspots goed tegen de kou, bij vorst gaan ze direct aan en stralen altijd 100% licht uit. De LED prikspot heeft over het algemeen veel meer voordelen dan een halogeen prikspot.

Interesse in meer LED verlichting voor in de tuin? Overweeg ook een LED grondspot. Dit product heeft dezelfde voordelen als een LED prikspot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *