Het verschil tussen links en rechts rijden

In Nederland rijdt iedereen aan de rechterkant van de weg. In het Verenigd Koninkrijk rijdt men links. Maar waarom? Waarom rijdt niet iedereen gewoon links of rechts? Deze en ook andere vragen worden behandeld in dit artikel over het verschil tussen links en rechts rijden.

De tijd van de Romeinen

Om te beginnen moet er worden gekeken naar de Romeinen. Deze bekende groep uit de geschiedenis reed standaard aan de linker kant van de weg. De reden hiervoor dat zij hun wapens aan de linkerkant droegen. De soldaten konden zo met hun rechterhand het zwaard makkelijk pakken en meteen aanvallen. Door aan de linkerkant van de weg te lopen was dit dus makkelijker. Toch wordt er ook gesuggereerd dat de Romeinen aan de rechterkant van de weg liepen. Dit zou blijken uit bepaalde afbeeldingen die zij zelf gemaakt hebben. Op deze afbeeldingen is te zien dat Romeinen zich aan de rechterkant van de weg voortbewegen. Het blijft dus onduidelijk aan welke kant de Romeinen zich dus verplaatsten.

In de Middeleeuwen

In de middeleeuwen liepen de ridders vaak links. De reden hiervoor komt overeen met de eerste denkwijze van de Romeinen. Wanneer een ridder zich op een paard bevindt is het makkelijker om het zwaard met rechts te trekken dan met links. Dit komt omdat het overgrote deel van de mensen rechtshandig is en dus meer kracht op rechts kan zetten. In een gevecht of een veldslag val je dus dan ook niet aan met je zwakke hand maar met je sterke hand. Omdat je in een gevecht aanvalt naar de andere weg helft is het dus makkelijker om je zwaard links te dragen en dus ook links te rijden. Echter bepaalde een paus in het jaar 1300 dat iedereen rechts moest gaan rijden. In Japan reden de mensen vanwege het aanvallen met een samoerai links.

Napoleon en Hitler

Onder zowel Napoleon als Hitler werd rechts rijden ingevoerd. Beide heren vonden dat rechts rijden de juiste manier van rijden was. Veel landen wisselde dankzij Napoleon al van rijrichting. Het overgrote deel van de rest van de Europa veranderde uiteindelijk door het ingrijpen van Hitler. Alleen het Verenigd Koninkrijk bleef dus wel links rijden.

De dag van vandaag

Op de dag van vandaag rijdt men in het Verenigd Koninkrijk nog steeds links. In de rest van Europa rijdt men dus rechts. Bijna alle oude kolonies van het VK rijdt dus ook nog steeds links. Uit onderzoek blijkt dat links of rechts rijden geen invloed heeft op de veiligheid. Zo staan zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk in de top 3 van veiligste landen. In Nederland leer je hoe je rechts moet rijden via Drivingschool den Bosch. Ze leren je welke verkeersregels er horen bij het rechts rijden. Zo kun jij veilig de weg op na het halen van je rijbewijs.