Verschil tussen een klassieke en moderne tuin

Inhoudsopgave

De tuingeschiedenis heeft veel evoluties gekend, een tuin is een begrensd stuk grond waarop gewassen gepland en verbouwd kunnen worden. Een tuin werd eigenlijk gebouwd om vernieling van dieren aan de gewassen te voorkomen. Ook werden in sommige bouwstijlen gebruik gemaakt van stenen muren om de tuinen te beschermen tegen ongewenste gasten, dit zie je vaak terug bij een klooster.

Klassieke tuin

Een klassieke tuin is vaak verdeeld is verschillende symmetrische lagen, hierbij wordt gebruikt gemaakt van het creëren van een spiegelbeeld aan de tegenovergestelde kant. Daarnaast wordt er vaak gebruikt gemaakt van groene winterplanten en hagen. Vaak denken mensen dat een klassieke tuin alleen gerealiseerd kan worden bij een groot landhuis, herenhuis of villa. Dit is echter niet waar, je kan een klassieke tuin heel goed combineren met een strakke omgeving. Een klassieke tuin kenmerkt zich door de symmetrie en symmetrische belijningen. De combinatie van karakteristieke beelden of andere soorten kunst is zeer geschikt. Verschillende soorten elementen kunnen leiden tot een blikvanger. De klassieke stijl is het meest geïnspireerd door volgende tijdperken: de renaissance, de barok en de victoriaanse tijd. Er zijn verschillende kenmerken overgenomen van die tijden, die in de hedendaagse klassieke tuinen terug te vinden zijn zoals: vierkante vakken, gelijkwaardige assen, gebruik van beelden, gebruik van hagen en de buxus, integratie van water en loofgangen.

Moderne tuin

De moderne tuinen werden rond de 1900 steeds populairder, met name na de tweede industriële revolutie (technologische revolutie). In deze tijd kregen mensen steeds minder tijd voor het onderhouden van een tuin, bovendien was de tuin niet meer nodig als voedingsbron doordat de industriële revolutie deze basisbehoefte bevredigd kon worden op grote schaal. Daarom begonnen mensen de tuin onderhoudsvriendelijker te maken. De tuin werd meer een plaats voor gezelligheid met familie of om je terug te trekken in een rustige omgeving na een harde dag werken. Op vandaag wordt dan ook meer gebruik gemaakt van diverse tuin accessoires zoals: tafels, tuinbanken, trampolines, loungesets en overkappingen.

Andere tuinstijlen

Er is talloze keuze uit verschillende tuinstijlen, dit hoeft niet per se afgestemd te worden op het soort bouwstijl van je huis. Het is goed te combineren met diverse bouwstijlen. Bij elke tuinstijl is er sprake van een ontwerp, met name bij de klassieke tuinstijl doordat deze gebruik maakt van terugkerende patronen. Andere soorten tuinstijlen zijn: stadstuin, bostuin, ecotuin, Japanse/Oosterse tuin, cottagetuin, landelijke tuin en een mediterrane tuin.