Verschil tussen traditionele en moderne uitvaarten

uitvaart

Inhoudsopgave

Het plannen van een uitvaart is een zeer persoonlijke en vaak emotionele taak. In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden voor het organiseren van een uitvaart toegenomen. Dit heeft geleid tot een onderscheid tussen traditionele en moderne uitvaarten. Terwijl de traditionele uitvaarten nog steeds een belangrijke plaats innemen, kiezen steeds meer mensen voor een moderne benadering. Deze biedt meer persoonlijke invulling met unieke accenten. Meer weten? Lees dan snel verder om erachter te komen wat de daadwerkelijke verschillen zijn.

Moderne uitvaart

Soms leeft bij families de perceptie dat een uitvaart op een traditionele manier dient plaats te vinden. Tegenwoordig zijn er echter tal van mogelijkheden waardoor je een uitvaart op een modern en eigentijds karakter mee kunt geven.

Kiezen van de juiste uitvaartlocatie

De locatie van een uitvaart is vaak sfeerbepalend. Zo kan er een locatie worden bepaald die een achterliggende samenhang heeft met de overleden persoon. Hierbij is er veel mogelijk. Hield de dierbare bijvoorbeeld van theater? Dan kan het afscheid in de vorm van een voorstelling mogelijk zijn. Zo kun je er ook voor kiezen om een uitvaart in de buurt  te organiseren als dit een belangrijke plek voor de dierbare was.

Een moderne koffietafel

Voorheen werd vaak de gedachten gecreëerd dat bij een uitvaart alleen een kop koffie of plak cake kan worden geserveerd. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Tegenwoordig heerst er een opkomende trend dat families er steeds vaker kiezen voor een borrel waarin er gezamenlijk nog een laatste toast wordt uitgebracht.

Presentatie in beeld

In deze tijd wordt bijna alles vastgelegd op beeld. Het is gebruikelijk dat er tijdens een uitvaartfoto’s en/of video’s worden getoond. In deze presentatie kunnen dierbare herinneringen, uitgekomen dromen of mooie momenten van de dierbare worden getoond.

Rouwvoertuig

Bij een moderne uitvaart wordt het steeds normaler om een ander soort voertuig te kiezen als rouwvoertuig. Zo worden en tegenwoordig verschillende soorten rouwauto’s aangeboden, maar ook andere voertuigen aangeboden. Dit wordt als een bijzondere toevoeging gezien, als waardering aan de dierbare.

Moderne uitvaart, maak het eigen

Een moderne uitvaart kan er op verschillende manieren uitzien. Het is belangrijk dat je je er prettig bij voelt en doet op de manier zoals je zelf wilt. Iedere uitvaart is namelijk uniek met een waardevol persoonlijk afscheid. En dat maakt de komst van een moderne uitvaart steeds populairder.

Traditionele uitvaart

Met een traditionele uitvaart wordt ook wel een professionele crematie of begrafenis genoemd. Hierbij word je volledig ontzorgd en alles is op een traditionele manier verzorgd. Dit is dus met een traditionele uitvaartkist, rouwauto en dragers. Ook wordt er een condoleance-avond om afscheid te nemen geregeld. Een traditionele uitvaart is dan ook nog steeds de meest gekozen uitvaart.

Uitvaartkisten

Traditionele uitvaartkisten zijn vaak gemaakt van massief hout, zoals eiken of dennenhout. Deze kisten hebben een klassieke uitstraling en worden meestal gekenmerkt door hun stevige bouw en verfijnde afwerking. Ze kunnen versierd zijn met traditionele elementen, zoals koperen of messing handgepen en sierlijke sluitingen.

Rouwbloemen

Voor rouwbloemen wordt bij een traditionele uitvaart vaak gekozen voor een middelgroot stuk van 100 tot 145 cm groot. Een ovale of een bijzondere vorm, met ingetogen kleuren of kleurrijk, dit maakt bij een traditionele uitvaart geen verschil.

Rouwkaarten en overlijdensadvertenties

De uitvaartplechtigheid is voor iedereen toegankelijk. Er worden dan ook vaak veel mensen uitgenodigd om de uitvaart bij te wonen. Het aantal kaarten dat wordt verstuurd ligt tussen de 50 en 125 stuks. In de overlijdensadvertentie wordt duidelijk aangegeven dat, wanneer men geen rouwkaart ontvangen heeft, de advertentie als uitnodiging kan worden gezien.

Locatie

Bij een begrafenis wordt de uitvaartplechtigheid vaak in dezelfde plaats gehouden. Dit kan in een kerk zijn, maar ook op andere locaties. Bij een crematie kan deze plaatsvinden in het crematorium. Na afloop komt iedereen bij elkaar voor de condoleance in de koffiekamer van het crematorium. Soms wordt de uitvaartplechtigheid voor genodigden in de eigen woonplaats gehouden. Dit gebeurt vaak in een kleine en besloten kring. Na de crematie kan ervoor worden gekozen om het as te verstrooien of de bewaren.

Dragers

Bij een traditionele uitvaart wordt vaak gebruik gemaakt van dragers. Dit kan door een professionele dragersgroep worden gedaan. Deze dragen de kist op hun schouders.

Of je nu kiest voor een traditionele of moderne uitvaart, het is belangrijk dat de uitvaart recht doet aan de persoon die is overleden. Door de vele mogelijkheden die tegenwoordig beschikbaar zijn, kun je een afscheid creëren dast echt past bij de wensen en het leven van de overledene. Voor welke soort uitvaart je ook kiest, het doel blijft hetzelfde: een waardering en persoonlijk afscheid dat troost biedt aan de nabestaanden. Naast deze verschillen zit er ook nog een verschil tussen een uitvaart, begrafenis en crematie. Wil je je hier ook meer in verdiepen? Je leest hier meer informatie erover.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *