Verschillen tussen traditionele en moderne bouwmethoden

Huis bouwen

Inhoudsopgave

Je staat op het punt om te starten met het bouwen van een huis, maar waar begin je? Welke bouwmethode moet je kiezen? Er komt veel kijken bij het bouwen van een huis, vooral als dit de allereerste keer is dat jij een huis gaat bouwen. Bij het kiezen van de juiste bouwmethode kun je kiezen uit vier verschillende methodes: stapelgebouw, montagebouw, gietbouw en houtskeletbouw. In deze blog nemen wij je mee in de verschillende bouwmethodes die voor jou van toepassing kunnen zijn.

Wat is een traditionele bouwmethode?

De traditionele bouwmethode wordt als een van de betrouwbaarste methodes gezien, doordat deze bouwmethode zich door de jaren heen als meest betrouwbare heeft bewezen. Bij de traditionele bouwmethode worden er huizen gebouwd, gebaseerd op de bouw van vroeger. Steen voor steen wordt het huis gebouwd. Dit noemen wij ook wel stapelbouw. Deze traditionele bouw is ook een thema bij de verschillen tussen een bouwkundig constructeur en architect.

Bij stapelbouw worden de dragende constructies uitgevoerd in metsel- of lijmwerk. Bij het bouwen van de vloer wordt er gebruikt gemaakt van betonvloersystemen, zoals PS, combinatievloeren, kanaalplaatvloeren of breedplaatvloeren. Met de traditionele methode wordt er veel zelf gedaan, dat resulteert in een lang werkproces. Wanneer er zwaardere materialen moeten worden opgetild, worden er vaak kleine kraantjes gebruikt.

Benieuwd naar het gebruik van verschillende vloeren? Lees dan onze blog over eikenhout en pvc vloeren.

Wat is een moderne bouwmethode?

Wanneer je start met het bouwen van een huis met de moderne bouwmethode wordt er geen gebruik gemaakt van bakstenen, maar welke materialen worden er dan gebruikt? Je kunt hierbij denken aan staalbouw, houtskelet- en betonbouw, ook wel montagebouw genoemd. Elke methode heeft zijn eigen impact op de prijs, de kwaliteit, de architecturale mogelijkheden en natuurlijk heeft dit ook impact op de tijdsduur. De eerdergenoemde bouwmethoden zullen hieronder verder worden toegelicht.

Montagebouw

Als je een huis wilt gaan bouwen aan de hand van montagebouw ga je meestal aan de slag met prefab elementen. De elementen worden in de fabriek op maat geproduceerd om vervolgens op de bouwplaats geplaatst te worden. Doordat de prefab elementen in de fabriek worden geproduceerd is er zwaar materiaal op de bouwplaats nodig om het te kunnen plaatsen. Bij de montage kennen we de natte en droge methode. Bij de natte methode worden de prefab elementen met aanstorten van beton verbonden. Bij de droge methode worden de verbindingen gemaakt door middel van lassen en bouten.

Gietbouw

Bij gietbouw worden de dragende wanden gestort van beton. Dit wordt vaak ook wel de natte methode genoemd, omdat de betonmortel naar de bouwplaats wordt gebracht en het ter plekke wordt gestort.

Houtskeletbouw

Houtskelet is een bouwmethode die niet veel voorkomt in Nederland, maar veel wordt gebruikt in de Scandinavische landen. Bij het bouwen van een huis wordt er door middel van houten pilaren een constructie gebouwd. Na het bouwen van deze constructie worden de open oppervlaktes opgevuld met platen waartegen het isolatiemateriaal wordt vastgespijkerd. Bij het bouwen van een houtskeletbouw ben je veel meer bezig met een duurzaam of passief huis.

Met al deze bouwmethoden zijn er ook steeds meer vacatures voor een system engineer te vinden. Een system engineer configureert de technische specificaties van een nieuw systeem, test deze en verricht regelmatig onderhoudswerk aan de geïnstalleerde systemen. Door de opkomst van systems engineers wordt ervoor gezorgd dat de gebouwde systemen optimaal blijven werken.

Kortom zijn er veel verschillen tussen de traditionele en moderne bouwmethoden. De ene methode is voornamelijk gericht op snel bouwen, terwijl de andere methode veel meer tijd vergt, maar uiteindelijk meer duurzaam is. Het is belangrijk om op voorhand duidelijk te hebben of het verbouwtraject snel realiseerbaar moet zijn, of je veel zelf wilt doen of dat het huis juist zo duurzaam mogelijk moet zijn.

Meer blogs lezen? Lees deze blog over het verschil tussen ondoorzichtige en verduisterende stof.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *