Verschillen tussen een trektocht en een excursie

Inhoudsopgave

Het is weer tijd om een vakantie te boeken. Bij het uitzoeken van de perfecte vakantie, worden we geconfronteerd met verschillende keuzes als het gaat om reismogelijkheden. De laatste jaren zijn bedrijven zoals Canary Hiking steeds populairder geworden. Het leuke aan deze bedrijven is dat ze unieke ervaringen aanbieden, waarbij ze zowel trektochten als excursies organiseren. Beide reismogelijkheden bieden een geweldige manier om de wereld te ontdekken, maar ze bieden beide wel een andere manier van reizen aan. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee reismogelijkheden verkennen, zodat jij als reiziger een goede beslissing kunt maken die aansluit bij jouw wensen.  

Wat is een trektocht?  

Een trektocht is een spannende vorm van een actieve vakantie waarbij je op een avontuurlijke manier de omgeving ontdekt. Tijdens een trektocht worden er lange wandelingen gemaakt van de ene accommodatie naar de andere. Voor de minder diehards is het ook mogelijk om bagagevervoer te regelen, dit zorgt ervoor dat je een actieve vakantie hebt met maar een klein beetje meer ontspanning.  

Wat is het verschil tussen een trektocht en een excursie?

 

De omstandigheden 

Trektochten vinden meestal plaats in de wildernis. Je ervaart de uitdagende omstandigheden van de natuur op een avontuurlijke en veilige manier. Tijdens deze tocht loop je door ruige landschappen: steile hellingen, ijle lucht door de hoogte en bijzondere weersomstandigheden. Dit zijn dus meer avontuurlijke omstandigheden, in tegenstelling tot wandelen waar je een vaste route volgt.   

De duur  

Trektochten kunnen een of meerdere weken duren. ’s Nachts wordt gekampeerd en overdag wordt gelopen, zonder tussenstops, totdat de bestemming wordt bereikt (of eerder, als de omstandigheden te zwaar worden).  

 

Het aantal kilometers  

De kilometers zijn afhankelijk van je wensen. Het is belangrijk dat je de kilometers kiest die bij je passen. Meestal ligt de af te leggen afstand tussen de 50 en 1000 km. De Tour de Mont Blanc bedraagt bijvoorbeeld 170 kilometer en kan twee weken duren. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 km per dag.  

Benodigdheden  

Gezien de locatie zich in de vrije natuur begeeft, moet je uitrusting meenemen die past bij de betreffende locatie en omstandigheden. In de sneeuw heb je mogelijk telescoopstokken nodig en in de woestijn extra vocht. Bij de meeste trektochten heb je dezelfde items nodig: voedsel, water, koelapparatuur, tent, slaapzak, reiskussen, kompas en kleding.   

Beroemde trektochten door Europa  

Er zijn tal van beroemde trektochten in Europa die mensen van over de hele wereld aantrekken. Enkele voorbeelden zijn:  

  • Tour de Mont Blanc: Deze tocht cirkelt om de Mont Blanc-Massa en biedt prachtige uitzichten op de hoogste plek van de Alpen terwijl je door Frankrijk, Italië en Zwitserland loopt.   
  • Picos de Europa: Deze bergketen in het noorden van Spanje biedt veel variatie aan wandelroutes, van makkelijke wandelingen tot uitdagende meerdaagse trektochten.  
  • Laugavegur Trail: Deze populaire trektocht in IJsland laat de mooiste landschappen van IJsland zien, waaronder gletsjers, kleurrijke bergen en vulkanisch terrein.    
  • GR131: Dit is een prachtig wandelpad in Spanje dat dwars door het prachtige landschap van het eiland slingert. Deze langeafstandswandeling biedt wandelaars de kans om Tenerife te ontdekken via een uitdagende en adembenemende route. Of je nu een ervaren wandelaar bent die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur van Tenerife, de GR131 biedt een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het avontuur durft aan te gaan. Bekijk hier meer over deze trektocht: https://canary-hiking.com/gr131-tenerife/.  

Wat is het verschil tussen een trektocht en een excursie?

Wat is een excursie?  

Bij een excursie blijf je in tegenstelling tot een trektocht op een vaste verblijfplaats. Samen met een groep krijg je van je reisleiding alle ins & outs over de plekken die je bezoekt. Het geeft je vakantie nét dat beetje extra. Je hoeft dus tijdens je vakantie niet te zoeken en te regelen. Op deze manier kun je zorgeloos genieten van al het moois dat je vakantieland te bieden heeft.  

Wat zijn de voordelen van een excursie? 

Je hoeft niks te regelen of te zoeken tijdens je vakantie, omdat alles voor je geregeld wordt door de tourgids. Daarnaast heb je een vaste verblijfplaats, wat betekent dat je niet steeds je spullen in- en uit hoeft te pakken. Je krijgt veel informatie over de excursies die je maakt. Het is een win-winsituatie, je ziet bijzondere plekken en je leert er ook over.  

 

Een excursiereis is geschikt voor iedereen. Voor iedereen zit er een reis bij dat aansluit bij zijn of haar wensen. Populaire bestemmingen voor excursiereizen zijn Spanje en Zwitserland, maar ook excursie reizen naar Amerika zijn geliefd.  

Conclusie 

Of je nu op zoek bent naar een avontuur of ontspanning, zowel trektochten als excursies bieden een unieke ervaringen voor verschillende soorten reizigers. Een trektocht is meer voor de avontuurlijke reizigers, die houden van uitdagingen en een actieve vakantie. Excursies zijn voor de wat rustigere reizigers, die houden van een gestructureerde vakantie waar ze zowel kunnen genieten en leren van de omgeving. Het belangrijkste is om te kiezen wat bij jouw persoonlijke voorkeur past, zodat je optimaal kunt genieten van je reis.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *