Verschil tussen uitvaart, begrafenis en crematie

Wanneer iemand overleden is volgt er natuurlijk een uitvaart, begrafenis of crematie. Dit is nooit fijn om mee te maken, het is alleen wel handig om te weten hoe de gekozen vorm van afscheid er uit ziet. Het is alleen lastig om het verschil tussen deze vormen van afscheid te herkennen. In dit artikel laten we zien wat de verschillen zijn tussen de uitvaart, begrafenis en crematie.

Uitvaart

Een uitvaart is het gehele proces van afscheid nemen van een overledene. Dit kan dus een crematie of een begrafenis zijn. Een uitvaart bestaat dan ook uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is de openbaring, hier wordt het lichaam opgebaard en kunnen de naasten voor de laatste keer afscheid nemen met de persoon. Hierna volgt het echte afscheid nemen in de kerk of in de zaal. Hier kunnen mensen iets vertellen over de overledene en kunnen ze hun verhaal doen. Na dit praatje volgt de echte crematie of begrafenis. De uitvaart betekend dus echt het gehele proces van rouw. Dit zijn alle onderdelen, bij een begrafenis of crematie wordt er alleen maar gekeken naar de manier van het verplaatsen van het lichaam. De uitvaart kan meerdere dagen duren als de receptie er ook nog bij wordt gerekend. Het lichaam ligt namelijk een tijdje opgebaard voordat het verwerkt wordt.

Begrafenis

Een begrafenis houdt in dat iemand onder de grond begraven wordt. Dit kunnen mensen om verschillende redenen doen. Zo vinden veel mensen het een prettig idee dat ze nog bezocht kunnen worden bij hun graf als ze begraven zijn. De mensen die begraven worden liggen natuurlijk op de begraafplaats. Er zijn echter veel verschillende soorten begraafplaatsen. Zo heb je zelfs natuur begraafplaatsen, hier wordt je dus onder bijvoorbeeld een boom begraven. Een nadeel van een begrafenis is dat het ontzettend duur is. In de meeste gevallen betaald men namelijk een paar duizend euro voor een begraafplaats voor een bepaalde tijdsperiode. Wanneer je een aantal naasten in de loop van de tijd verliest dan kan het dus aardig in de kosten lopen.

Crematie

Een crematie is net even anders dan een begrafenis. Een crematie houdt in dat een persoon met kist in een soort oven wordt gestopt. Hier wordt het lichaam verbrand tot as, de as die overblijft krijgt men mee naar huis. De as kan vervolgens worden uitgestrooid op bijvoorbeeld een speciale plaats voor de overledene. Zo heeft de overleden persoon zijn as verstrooid op een plekje dat veel voor hem betekend. Een nadeel van een crematie is dat er vrij strenge regels staan ten opzichte van het verstrooien van de as. Zo mag je soms de as niet mee naar huis nemen en soms mag je de as op bepaalde plekken niet uitstrooien.

Bron: https://vanderspekuitvaart.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *