Verschil tussen back-up en synchronisatie

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende manieren voor het opslaan van belangrijke data en gegevens. De meest bekende vormen van opslag zijn een back-up en een synchronisatie. Veel mensen weten echter niet echt wat beide betekenen. In dit artikel laten we zien wat de verschillen zijn tussen een back-up en een synchronisatie.

Back-up van data

Een back-up is een manier van opslaan van je gegevens. Het kan zo maar eens voorkomen dat de harde schijf van je computer kapot gaat of dat je laptop wordt gestolen. Voor deze gevallen is het super handig als je een back-up hebt, ook wel een reservekopie genoemd. Het is een kopie van de belangrijke data van je harde schijf. Wanneer er dus iets met je laptop of computer gebeurd heb je altijd de (online) back-up nog. Deze vorm van opslaan is het veiligst en op deze manier heb je vrijwel altijd je gegevens weer terug. De back-up kun je zelf maken of kun je automatisch laten doen door middel van een back-up programma. Deze programma’s slaan nieuwe data automatisch op en maken er zelf een back-up van, zo hoef je dit allemaal zelf niet meer te doen.

Synchronisatie van data

Een synchronisatie werkt net iets anders dan een back-up. Hier wordt wel gewoon een kopie gemaakt, alleen gebeurd dit door opslag via het netwerk. De gegevens zijn dus digitaal opgeslagen op een soort van Cloud. Het voordeel hiervan is dat het veel minder opslag vereist, zo kun je dus bestanden opslaan zonder dat je datageheugen vol gaat zitten. Een synchronisatie is ook volkomen veilig, wanneer je jouw apparaat kwijt raakt kun je zo weer inloggen als je verbonden bent met een netwerk. Veel grote bedrijven maken gebruik van synchronisatie methodes, enkele voorbeelden hier van zijn Google, Facebook en LinkedIn. Wanneer je synchronisatie gebruikt kun je op ieder apparaat weer inloggen, je hoeft dus geen data over te zetten.

Grootste verschil in opslagmethodes

Het grootste verschil tussen beide vormen van opslag is dus dat bij een synchronisatie een netwerktoegang vereist is. De data wordt namelijk digitaal opgeslagen en het voordeel hier van is dat het minder geheugen kost. Een ander verschil is dat je met een synchronisatie altijd nog bij je gegevens kunt komen, je hoeft alleen maar opnieuw in te loggen met het netwerk. Het nadeel van een synchronisatie is dat je altijd verbonden moet zijn met een netwerk wil je jouw gemaakte werk opslaan. Wanneer er geen netwerk is kan de synchronisatie niet succesvol slagen. De meeste mensen maken gebruik van beide vormen van opslag, voor digitale data zoals inloggegevens wordt meestal synchronisatie gebruikt, voor het bewaren van bijvoorbeeld beeldmateriaal wordt er meestal een back-up gemaakt. Als doel hebben ze echter wel gewoon hetzelfde, dat is namelijk het opslaan van gegevens en digitale data.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *