Verschillen tussen kinderalimentatie en een kinderrekening

scheiden

Inhoudsopgave

Helaas zijn er ouders die regelmatig uit elkaar gaan. Vaak is het zo dat de meeverdiende ouder kinderalimentatie. Steeds vaker wordt de kinderalimentatie verdeeld via een co-ouderschap regeling. Steeds vaker willen ouders gebruik maken van een kinderregeling in plaats van kinderalimentatie. Wat zijn de verschillen tussen kinderalimentatie en een kinderrekening? Je leest het allemaal in deze blog.

mediator

Wat is kinderalimentatie

Kinderalimentatie is het bedrag dat ouders betalen na een scheiding als zorg voor hun kinderen. Vaak is het zo dat kinderen bij één van de ouders gaan wonen. Één van de ouders verzorgt dan vaak de kinderen. De ouder die dan de kinderen niet verzorgd, moet de andere ouder dan een financiële bijdrage betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook kan er een verplichting ontstaan voor het betalen. Meer weten over een aantal zaken betreft kinderalimentatie? Klik hier voor een advocaat betreft kinderalimentatie.

Is kinderalimentatie verplicht?

Het betalen van kinderalimentatie is voor één van de ouders zeker verplicht. De verplichting tot het financieel bijdragen van de kosten van kinderen geld tot het moment dat kinderen 21 jaar worden of financieel zelfstandig zijn. Kinderen tussen de 18 en 21 jaar die studeren worden nog niet als financieel zelfstandig beschouwd. Als ze werken of een langlopende bepaalde stage lopen, wordt er wel verwacht dat ze zichzelf kunnen onderhouden. De alimentatieplicht komt dan te vervallen. Als kinderen 21 jaar zijn, maar door de een of andere reden niet in hun eigen levens onderhoud kunnen voorzien, dan kan de kinderalimentatie langer doorlopen.

Wat is een kinderrekening?

Een kinderrekening is een rekening waarop beide ouders geld storten voor hun kind totdat het kind oud genoeg is en ouders geen financiële onderhoudsplicht meer hebben. Vaak wordt er maandelijks geld gestort op de rekening. Vaak wordt een kinderrekening gebruikt om dokterskosten, kleding en bijvoorbeeld contributies te betalen. Voor noodzakelijke goederen zoals eten en drinken krijgen de ouders een vergoeding.

Rekening

Voordelen van een kinderrekening

Een belangrijk voordeel van een kinderrekening is transparantie. Beide ouders kunnen vaststellen dat hun bijdragen ook echt aan hun kinderen wordt besteed. Bij kinderalimentatie is dat in sommige gevallen niet echt duidelijk. Voor onverwachte uitgaven kan er dan zeker nog wel eens discussies over ontstaan. Voor deze discussies wordt vaak een advocaat of een mediator ingesteld. Bij een kinderrekening kun je wel makkelijker samen dingen oplossen.

Verschillen tussen kinderalimentatie en een kinderrekening

Bij kinderalimentatie is het vaak zo dat één ouder de macht heeft over hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld. Hierdoor kunnen er discussies ontstaan. Bij een kinderrekening hebben beide ouders de regie en een compleet overzicht van de kosten. Ook is het bij kinderalimentatie zo dat één ouder toegang tot de bankrekening heeft waarop de kinderalimentatie wordt gestort. Bij een kinderrekening is het zo dat beide ouders toegang hebben.

Daarnaast is het bij kinderalimentatie zo dat ouders de verplichting hebben om bij te dragen aan de kosten voor verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een kinderrekening is dit niet verplicht. Wanneer een ouder geen kinderalimentatie betaald aan hun kinderen kan Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen dit in ontvangst nemen. Bij een kinderrekening kan dit niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *