Verschillen tussen een mediator en een advocaat

Verschil tussen mediator advocaat

Inhoudsopgave

Of je nu wil scheiden van je partner of uit elkaar gaat met je werkgever: soms moet er een onafhankelijke professional aan te pas komen. Maar kies je dan voor een mediator of een advocaat? Lees verder en kom te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee beroepen en wanneer je welke kiest bij bijvoorbeeld een echtscheiding.

Mediator versus advocaat: wat is het verschil?

Naast dat er natuurlijk veel beroepen bestaan waarvan je denkt: ‘huh, daar heb ik nog nooit van gehoord!’, zijn er ook bekende beroepen waarvan het verschil wat onduidelijk is. Twee beroepen die naar voren komen bij conflictoplossing zijn mediator en advocaat. Ze zijn beide werkzaam op het gebied van conflict, maar er zijn wezenlijke verschillen tussen deze twee professionals.

Een mediator is, als we ingaan op de term zelf, een derde partij die helpt bij het begeleiden van gesprekken tussen twee partijen. Deze onpartijdige mediator heeft als doel om een overeenkomst te sluiten tussen de twee partijen zodat er geen advocaat ingeschakeld hoeft te worden. De focus ligt op het tevreden stellen van beide partijen, zonder dat daar juridisch advies aan te pas komt. Ook kan een mediator geen bindende beslissingen nemen waar de beide partijen zich aan moeten houden. De kracht van mediation is dat de focus ligt op het bereiken van wederzijds voordelige oplossingen.

Je kunt bij een conflict ook kiezen voor een advocaat. Deze juridisch professional komt, in tegenstelling tot een mediator, op voor de belangen van één partij. Een ander belangrijk verschil met een mediator is dat een advocaat advies geeft op juridisch gebied, juridische documenten voorbereidt en hun cliënten vertegenwoordigt in de rechtszaal. Een advocaat komt dus op voor de juridische belangen van hun individuele cliënt, waarbij zelfs een eventueel conflict kan ontstaan met de andere partij.

Scheiden met een mediator versus een advocaat

In het geval van echtscheidingen wil je het liefst zo min mogelijk conflict. Vaak gaat de voorkeur dan ook uit naar scheiden met een mediator maar soms ontkom je er niet aan dat er een advocaat ingeschakeld wordt.

Wanneer er een scheiding plaatsvindt met behulp van een mediator, ligt de nadruk op de communicatie, het wederzijds begrip en de samenwerking. De mediator helpt bij het opstellen van een scheidingsplan en het oplossen van diverse onenigheden. Je kunt daarbij denken aan de verdeling van eigendommen maar ook aan de ouderlijke verantwoordelijkheden. Het voordeel is dat als je scheidt met een mediator, er vaak geen rechter aan te pas komt.

Je schakelt een advocaat in als je ervan overtuigd bent dat het niet met een mediator gaat lukken. Vaak leidt dit tot een meer competitieve en vechtlustige omgeving. Beide partijen nemen dan een advocaat in de arm die hun individuele belangen verdedigt. Naast dat er in dit geval een rechter aan te pas komt, komt er vaak ook meer stress, conflict en hogere kosten bij kijken.

Het belang van de juiste keuze

Zowel mediators als advocaten spelen een rol in het oplossen van conflicten, zoals bij een echtscheiding. Als je een vreedzaam proces wenst, is een mediator een goede optie om te overwegen. Deze heeft als focus het welzijn van beide partijen en een overeenkomst sluiten die voor beide partijen voordelig is. Het is belangrijk om een professional te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en de aard van het conflict. Er zijn immers veel factoren die elke situatie uniek maken, waardoor de beste oplossing afhangt van de omstandigheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *