Verschillen tussen een mediator (met mediation opleiding) en gewoon een derde persoon

Inhoudsopgave

Misschien heeft u wel eens gehoord van een mediator. Dit is een persoon die ervoor zorgt dat conflicten beter worden opgelost dan met (verbaal) geweld en ruzie. Een mediator is van oorsprong eigenlijk simpelweg een derde persoon die ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld geen oorlog ontstaat, maar vandaag de dag ook iemand die vechtscheidingen kan voorkomen. Is er wel al een vechtscheiding, dan zorgt de mediator ervoor dat beide partijen er zo goed mogelijk uitkomen. Soms heb je gewoon een extra persoon nodig die kan meedenken in een situatie waar je zelf niet meer uitkomt. Wat is echter het verschil tussen een mediator en een derde persoon die iedereen kan zijn?

Mediation opleiding

Een mediator heeft een mediation opleiding gedaan. Op een mediation opleiding wordt je, zoals op elke opleiding als het goed is, opgeleid tot een professional. Enerzijds ben je daardoor dus een erkend mediator, wat betekend dat je die stempel ook gewoon aan mensen kunt tonen. Dit is hoe ze weten dat ze bij jou terecht kunnen met serieuze problemen en dat jij weet hoe je ze moet oplossen. Ook kun je verschillende interventies en gesprekstechnieken toepassen omdat jij die op de juiste manier hebt geleerd. Dit geeft je een klein arsenaal aan mogelijkheden die elke situatie tot een goed einde kan brengen.

Onpartijdig

Hoewel een mediator betaald krijgt om zijn werk goed te doen, kan elk gewoon derde persoon altijd verborgen motieven hebben. Dit terwijl je juist in een conflictsituatie iemand nodig hebt die honderd procent te vertrouwen is en nergens op uit is. Een mediator is onpartijdig en daarmee een veilig haven.

Juridisch sterk

Door de opleiding tot mediator weet een mediator niet alleen maar hoe hij om moet gaan met conflicten en emoties, maar ook wat de juridische aspecten zijn van deze conflicten. In zekere zin is mediation dus niet enkel onderhandelen en bemiddelen, maar ook het toe-eigenen van de werkzaamheden van een jurist.

Diepere lagen

Als laatste wordt je in mediation getraind om de diepere lagen te zien die achter vraagstukken en conflicten zitten. Een gewoon derde persoon kan hier op zich ook achter komen, maar mist de benodigde training om het proces hierachter makkelijker te maken. Zo heb je samen met technieken en de juridische kanten het complete pakket om mensen te helpen in moeilijke tijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *