Verschillen tussen een shisha-pen en een e-sigaret

Inhoudsopgave

Waar je de roker vroeger blij kon maken met (zware of minder zware) shag, bestaat er tegenwoordig enorm veel rookwaar. Er gaan ook veel fabels rond omtrent de eventuele schadelijkheid ervan voor je gezondheid. Vooropgesteld is het natuurlijk goed om te constateren dat roken per definitie slecht is voor je lichaam. Hier valt niet over te twisten. Toch denken rokers vaak dat bepaalde rookwaar ‘gezonder’ zou zijn. Zo ook het geval met de immens populaire shisha-pen en e-sigaret. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee soorten rookwaar?

De shisha-pen

De e-hookah, e-shisha of electronic shisha is een relatief nieuw product. In principe is een shisha-pen een soort pen die dient als verdamper. De shisha-pen kun je in allerlei soorten kleurtjes krijgen én in verschillende smaken. Tabak voor een waterpijp heb je ook in verschillende smaakjes. Een e-sigaret die je ook wel ‘vape pen’ noemt lijkt op de e-hookah, maar toch verschillen deze soorten rookwaar van elkaar.

De e-sigaret

De e-sigaret of vape pen is een elektronische sigaret die werkt op basis van batterijen. Hiermee wordt ook nicotine toegediend. Eigenlijk gebruik je de vape pen op dezelfde manier als een normale sigaret. Het idee achter een e-sigaret is om de roker een dosis nicotine te geven op een sneller manier. Hierbij word je niet blootgesteld aan veel schadelijke chemische stofjes. Hierdoor is de e-sigaret ideaal om de strijd tegen het roken aan te gaan.

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een shisha-pen?

Beide soorten rookwaar bevatten de stofjes glycerol en propyleenglycol. Laatstgenoemde stof kom je weleens tegen in de vorm van rook in bijvoorbeeld het theater of een club. Glycerol is een bestanddeel van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel of zeep. Je inhaleert beide stoffen in als je een e-sigaret of shisha-pen gebruikt. De longen en luchtwegen worden hier dus aan blootgesteld, wat zeer schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Het verschil zit hem in het feit dat je de shisha-pen kunt aanschaffen met of zonder nicotine, terwijl een e-sigaret altijd nicotine bevat. Nicotine is het verslavende stofje in normale sigaretten. Bovendien kan een e-sigaret meer giftige stoffen bevatten dan de shisha-pen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *