Verschil tussen maatschappelijk werker, psycholoog en psychiater

Tegenwoordig is het belangrijk dat je over je gevoelens en je problemen kunt praten. En soms heb je daar wat hulp bij nodig. Waar naar wie ga je toe voor hulp? En wat is dan het verschil tussen een maatschappelijk werker en een psycholoog? En voor wie moet je kiezen met het probleem wat je hebt. Omdat er zoveel mensen opzoek zijn naar iemand om mee te kunnen praten is er een tekort aan personeel in de zorg en bij website voor therapeuten kun je opzoek gaan naar een nieuwe baan voor jou.

Wat is een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker is een persoon die mensen helpt om mentaal, fysiek, economisch of sociaal vooruit te komen. als jij op dit moment in een moeilijk situatie zit waar je verschillende dingen niet op een rijtje hebt kan een maatschappelijk werker je dus helpen. Ze kunnen je helpen met je financiële problemen maar ook je mentale staat. Dit komt omdat de loopbaanomvang van een maatschappelijk werker dus groot is. En dit zorgt ervoor dat een maatschappelijk werker gespecialiseerd is op meerdere gebieden en meer mensen kan helpen met verschillende problemen. Ook is de verantwoordelijkheid van een maatschappelijk werker groter omdat deze persoon jou echt uit de problemen wilt helpen.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die zich meer bezig houd met de geest en het gedrag van een persoon. Ze helpen mensen met een psychisch probleem en om deze te overwinnen. Een psycholoog helpt je daarom alleen met problemen je gedrag. Deze persoon kijkt met jou hoe jij zo goed mogelijk kan functioneren in de maatschappij. Ook kun je als psycholoog op veel gebieden werken. Op website voor therapeuten zie je veel banen aangeboden staan.

Wat is een psychiater?

Een psychiater helpt je met je psychische problemen. Deze persoon gaat opzoek naar een mentaal probleem en de oorzaak hiervan. Dan ga je samen een behandelplan opstellen. Er worden dan gesprekken gepland en er wordt gekeken wie in omgeving je ook kan helpen. Daarnaast kan een psychiater je medicijnen voorschrijven. Als je naar een psychiater moet zijn je problemen wel wat meer ernstig.

De belangrijkste verschillen kort beschreven

  • Een maatschappelijk werker kan je helpen op verschillende gebieden terwijl een psycholoog en psychiater gespecialiseerd zijn in 1 onderwerp.
  • Een maatschappelijk werker helpt je met een bepaalde situatie met verschillende onderwerpen.
  • Bij psychiater krijg je een behandelplan voorgeschreven.
  • Een psychiater kan je medicijnen krijgen voorgeschreven.
  • Een psycholoog helpt met het verbeteren van je gedrag naar anderen en een psychiater helpt je met psychische problemen.