Verschil tussen een omvormer en een slimme meter

Inhoudsopgave

Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen in Sittard aan. Het is dan ook een slimme investering in de toekomst. Je draagt niet alleen bij aan een duurzame en groene wereld maar bespaart met groene energie ook veel geld. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere onderdelen die er samen voor zorgen dat de warmte en het licht van de zon kan worden omgezet in energie of wel elektriciteit. Het is daarom handig om te weten wat het verschil is tussen een omvormer en een slimme meter.

Een slimme meter

De energie die zonnepanelen opwekken zorgt ervoor dat je je huis kunt voorzien van zonnepanelen. Meestal wordt deze direct gebruikt. Als er meer energie wordt verwekt dan verbruikt wordt deze geregistreerd door een slimme meter. Deze slimme meter levert de energie terug aan het elektriciteitsnet. Door zo een slimme meter kun je zien hoeveel energie je verbruikt en hoeveel energie er wordt teruggestuurd naar zo een elektriciteitsnet. Je kunt dus nauwkeurig het verbruik bijhouden.

Omvormer

Een omvormer zet de door zonnepanelen opgewekte stroom van gelijkstroom om naar wisselstroom. De gelijkstroom is de energie die wordt opgevangen door de zonnepanelen en de wisselstroom is de elektriciteit die kan worden gebruikt in huis. Ook geeft een omvormer de opbrengst van de zonnepanelen aan. Dit is dan ook gelijk het verschil met een slimme meter. Een omvormer kan de totale stroomproductie weergeven terwijl een slimme meter enkel de verbruikte en teruggeleverde stroom toont. Een slimme meter laat dus nooit de totale hoeveelheid opgewekte energie zien.

Optimizer

Een ander onderdeel van een zonnepaneel is een optimizer. Een optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van de zonnepanelen maximaliseert. Een optimizer kan onder elke paneel worden geplaatst. Omdat de zonnepanelen dan aan elkaar gekoppeld zijn heeft het minder invloed als er één van die zonnepanelen in de schaduw ligt. Er wordt dus gekeken naar wanneer een zonnepaneel maximaal opbrengt, zodat ze daarop in zijn geheel worden aangepast. Ook kun je met een optimizer de losse zonnepanelen monitoren, zo kom je er snel achter als er een paneel niet of niet goed zijn werk doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *