Verschil tussen persoonlijk failliet gaan en als organisatie failliet gaan

Er zijn twee hoofdvormen van faillissementen. Dit zijn persoonlijk failliet gaan en als een organisatie failliet gaan. Voor elk van beide is andere wet- en regelgeving van toepassing. Dit deze wet- en regelgeving zijn anders voor de privé persoon, de organisatie en de schuldeisers in beide gevallen.

Persoonlijk failliet gaan

Wanneer iemand persoonlijk failliet gaat dan betekent dit hij of zij schulden heeft die niet meer betaald kunnen worden. Het gevolg hiervan is dat een persoon dan failliet kan worden verklaard door een rechtbank. Vervolgens heeft deze persoon niet meer meebeslissen over zijn of haar eigen geld en bezittingen. De rechter zal namelijk een curator benoemen. Deze zal proberen om de openstaande schulden zo goed als mogelijk af te lossen. Dit kan de curator doen door bezittingen van deze persoon te verkopen of geld direct over te maken naar een schuldeiser vanuit de rekening.

Als eis voor een faillietverklaring is het belangrijk dat er minstens twee schuldeisers zijn. De persoon met schulden, de rechtbank en de schuldeisers kunnen allemaal een verzoek indienen tot een failliet verklaring. Dit faillissement duurt tussen de 6 en 12 maanden.

Het faillissement eindigt met een akkoord verklaring van de schuldeisers. In de praktijk betekent dit vaak dat de schuldenaar een gedeelte van de schulden in een keer betaald. Vervolgens zien de schuldeisers dan af van de resterende schulden die er nog openstaan.

Mocht een van de partijen het nu niet eens zijn met het faillissement dan is er de mogelijkheid tot beroep. Elke partij kan namelijk in beroep gaan tegen het faillissement. Dit dient te gebeuren binnen 8 dagen na de uitspraak van de rechter.

Als organisatie failliet gaan

Wanneer een organisatie failliet gaat betekent dit dat er niet meer kan worden voldaan aan de openstaande schulden.

Voor dat een organisatie failliet kan gaan is het ook nog mogelijk om in aanmerking te komen voor schuldsanering of surseance van betaling. Dit is mogelijk wanneer er wordt voldaan wordt voldaan aan de volgende eisen. Ten eerste is het van belang dat er 2 of meer schulden zijn, waarvan er 1 opeisbaar is. Daarnaast moeten er minstens 2 schuldeisers zijn. Als laatste punt is het van belang dat de schuldenaar gestopt is met het betalen.

Een faillissement van een organisatie kan worden aan gevraagd door een drietal partijen. Dit kan namelijk door de aandeelhouders, het openbaar ministerie, de rechtbank en de schuldeisers. Elk van deze partijen heeft dus de mogelijkheid om een faillissement aan te vragen.

Belangrijk is dat bij het faillissement van een BV of NV de aandeelhouders met het faillissement akkoord gaan. Voor een eenmanszaak of een vof geldt dat wanneer de eigenaar getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft de partner ook moet ondertekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *