Verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet

Inhoudsopgave

Geld lenen? De meest gekozen leenvormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Om een goede keuze te maken over deze vormen van lenen wil je uiteraard het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet leren kennen.

De keuze voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hangt af van je leendoel. Bij een persoonlijke lening staan het bedrag en de aflossingen vast. Wil je lenen middels een doorlopend krediet dan zijn de voorwaarden een stuk flexibeler en kun je boetevrij extra aflossen.

Hiernaast zijn er nog een aantal verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet, welke wij graag toelichten zodat je een lening kunt aanvragen die goed bij jouw financiële situatie past.

Persoonlijke lening betekenis en de voordelen

Een persoonlijke lening is een goede overweging wanneer je een vast bedrag wilt lenen, tegen een vooraf bepaald rentepercentage. Deze leenvorm staat ook bekend als een aflopend krediet, doordat je enkel kunt aflossen en niet tussentijds kunt opnemen.

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening, weet je precies welk bedrag je kunt lenen, hoe hoog de rente is en binnen welke tijd deze afgelost dient te worden. Kortom je hebt een aantal zekerheden en weet precies wat de lening gaat kosten.

Doorlopend krediet betekenis en de voordelen

Een doorlopend krediet heeft als grote verschil met de persoonlijke lening, dat deze veel flexibeler van aard is. Je spreekt met de kredietverstrekker een limiet af, welke je onbeperkt mag opnemen en aflossen, totdat je het afgesproken krediet bereikt. Doordat de rente bij een doorlopend krediet variabel is, weet je vooraf niet exact wat de lening gaat kosten.

Zodoende zijn je maandelijkse vaste lasten niet geheel duidelijk en weet je ook niet hoe hoog de rente gaat uitvallen. Hoe meer je leent, hoe hoger de rente. Bij het aflossen van een doorlopend krediet zakt ook de rente mee. Ook betaal je uitsluitend rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet uitleg

Bij het kiezen tussen deze twee leenvormen speelt jouw leendoel een belangrijk rol. Het is verstandig om vooraf te bedenken of je goed kunt omgaan met een lening en de aflossingen die hierbij horen. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je de aflossingen die je maakt, ook weer kunt opnemen.

Het nadeel en tevens ook groot verschil met een persoonlijke lening, is dat een doorlopend krediet een stuk duurder kan uitvallen dan begroot. Voor veel mensen is de verleiding van gemakkelijk geld opnemen te groot, waardoor ze meer uitgeven dan gepland en een langere lening looptijd hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de lening een stuk duurder uitvalt.

Verschillen tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet op een rij:

Persoonlijke lening

  • vaste rente ✓
  • direct op rekening na afsluiten ✓
  • overzichtelijk ✓
  • vaste looptijd ✓
  • rente soms aftrekbaar
  • boetevrij extra aflossen afhankelijk van kredietverstrekker
  • aflossingen opnieuw opnemen niet mogelijk

Doorlopend krediet

  • variabele rente ✓
  • boetevrij extra aflossen ✓
  • aflossingen opnieuw opnemen ✓
  • flexibel ✓
  • rente niet aftrekbaar
  • leenbedrag niet direct op rekening

Wanneer kiezen voor een persoonlijke lening?

Geld nodig voor een specifiek doel? Zijn de totale kosten vooraf duidelijk, dan is een persoonlijke lening erg geschikt en krijg je een vaste looptijd om de lening af te lossen.

Mocht het geleende bedrag onverhoopt te weinig zijn en komen hier kosten bij, dan is het helaas niet mogelijk om tussentijds extra geld te lenen. Hiervoor zul je een nieuwe lening aan moeten vragen. Zodra je jouw persoonlijke lening hebt afgelost stopt deze automatisch.

Wanneer een doorlopend krediet?

Een kenmerkend verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet, is dat je de laatstgenoemde zelf bepaalt hoeveel geld je opneemt en wanneer je dit wilt doen.

Is jouw doorlopend krediet volledig afgelost en wil je dat deze stopt? Dan zul je contact met de kredietverstrekker op moeten nemen, om deze stop te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *