Verschil tussen Portugese wijn en Franse wijn

Inhoudsopgave

Het grootste verschil tussen Franse en Portugese wijnen is niet in kwaliteit maar in prijs. Frankrijk besteed al jaren enorm veel tijd en geld in de marketing van hun wijnen en dit heeft er voor gezorgd dat Franse wijn een begeerd product is geworden. Dankzij deze agressieve marketing strategie wordt over de hele wereld nu Franse wijn als een luxurieuzere versie van andere wijnen gezien. De Portugezen daarentegen hebben de traditionele kunst van het wijn maken niet vergeten en bedrijven nog steeds de traditionele technieken die ze al honderden jaren gebruiken.

Portugese wijnen

Er zijn veel verschillende factoren die Portugese wijnen speciaal maken. Een daar van is het feit dat er meer dan 300 verschillende soorten druif velen daarvan die nog niet voldoende zijn gecategoriseerd vanwege het feit dat veel van de druifsoorten een lokale naam hebben. Een ander punt dat er voor zorgt dat de wijn uit Portugal zo wordt geprezen door sommeliers is het feit dat veel van de wijn makers nog steeds de druiven op traditionele manier persen. In plaats van met voeten echter gebruiken zij speciale machines die het voorzichtige persen zoals dat wordt gedaan met de blootte voet emuleren. Dit zorgt er voor dat de pitten binnen de druiven niet breken en zo dus geen ongewenste smaak binnen de Portugese wijn achterlaten. Een ander groot verschil met Franse wijnen is dat Portugese wijnen vaak een blend van verschillende druifsoorten gebruikt aangezien de grootte variëteit. Zo kunnen ze een blend maken met de individuele specifieke eigenschappen van iedere soort.

Franse wijnen

Franse wijnen zijn erg anders dat Portugese wijnen, zo wordt vaak alleen één druivensoort gebruik. Een ander groot verschil dat volgens velen de reden is dat Franse wijn zo befaamd is, is het klimaat in Frankrijk. Dankzij de vele verschillende micro klimaten binnen de regio krijgen de verschillende wijnen hun unieke charakteristische smaak.