Verschil tussen raam, ruit, venster en glas

Wat is zijn de verschillen tussen de woorden raam, ruit, venster en glas? Daar gaan we hieronder op in!

Is er onderscheid tussen een raam, ruit of venster?

Ja, dat is er zeker. Het zijn niet echt synoniemen van elkaar, maar de woorden staan voor andere delen van een kozijn.

Het kozijn is een raamwerk, meestal van hout, metaal of kunststof (PVC) waarin een deur, raam of een ander element kan worden aangebracht.

Een ander woord voor kozijn is raam. Dat is dus ook een omlijsting van iets waar wat in gezet of op gespannen kan worden. Een raam is een stuk vierkant houtwerk met een opening. Een raam hoeft dus niet per se glas te bevatten. Een raam is ook geen lijst. Een lijst is weer ter extra versteviging van een raam. Een mooie lijst is dus niet alleen fraai, maar heeft ook een verstevigende functie.

Vensters zonder glas ziet men soms nog in kerktorens en kastelen. Je voelt en hoort de wind naar binnen gieren door zo’n opening. Toch waren kerken en paleizen de eerste gebouwen die werden voorzien van glas. Denk maar aan de gotische glas-in-loodramen. In de middeleeuwen, toen de armen nog geen geld had om glas te betalen, spanden men ook wel varkensblazen, linnen doeken of geolied papier voor het venster. Gelukkig kan tegenwoordig iedereen glas permitteren!

Is er dan een onderscheid tussen de woorden ruit of glas?

Nee, dat is er niet.

Ruit is slechts een ander wordt voor glas. In een raam, lijst of venster kan dus een ruit zitten. Het woord ruit staat eigenlijk voor de vierkante vorm van het glas, maar doorgaans is kan gezegd worden dat al het glas ook een ruit is.

Bron: https://novorama.be/ramen/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *