Verschil tussen volume tabak en gewone tabak

Tabak is er in diverse soorten en maten. Als roker kun je een pakje sigaretten kopen of ervoor kiezen om een pak shag te halen en zelf sigaretten te maken. De laatste jaren is ook het zelf maken van sigaretten steeds populairder geworden. Er is inmiddels zelfs een nieuw soort tabak beschikbaar speciaal voor mensen die zelf sigaretten maken. Deze heet volume tabak. Dat wil overigens niet zeggen dat je gewone tabak niet kunt gebruiken in een sigarettenmaker. Maar wat zijn dan eigenlijk de grootste verschillen tussen Volume tabak en gewone tabak? Hieronder kom je er alles over te weten!

Volume tabak

Roken wordt steeds duurder. Dat komt onder andere doordat de overheid de accijnzen op tabak en sigaretten steeds weer blijft verhogen. De hoge prijzen hebben gevolgen. Zo worden er steeds vaker sigaretten via de zwarte markt verkocht. Een andere trend die steeds populairder wordt is zelf sigaretten maken. In het begin dien je wat te investeren omdat je een sigarettenmachine moet aanschaffen. Dat geldt heb je er echter al snel uit omdat het roken zelf veel goedkoper is. Volume tabak is speciaal voor deze sigarettenmachines gemaakt. Steeds meer rokers maken dan ook gebruik van dit volume tabak.

Tabak

Tabak wordt al eeuwenlang gemaakt van de tabaksplant die met name groeit in warme en droge gebieden. Zodra de bladeren van de tabaksplant zijn geoogst worden ze opgehangen om te drogen en fermenteren  in een schuur of kas. Dit is een behoorlijk intensief en nauwkeurig proces aangezien talloze factoren het drogen kunnen verstoren en de vochtigheid van de tabak mede de kwaliteit bepaald. Zodra ze genoeg gedroogd zijn, worden de tabaksbladeren gebundeld en op die wijze doorverkocht naar de grote tabaksfabrikanten. Uiteraard hebben veel fabrikanten hun eigen plantages waarbij dit proces veel grootschaliger wordt aangepakt.

Bewerking van de tabak

In de fabriek wordt de tabak vervolgens bewerkt en afhankelijk van de wijze waarop de tabak verwerkt wordt, kunnen we spreken van gewone tabak of volume tabak. De tabak moet namelijk gesneden worden. Het verschil in snijden bepaald tevens het gebruiksdoel van de tabak. Allereerst heb je de ‘gewone’ wijze van bewerken. Daarbij worden de tabaksbladeren lang gesneden. Vrijwel iedereen kent deze (traditionele) tabak van de sigaretten en shag die in de winkel te koop zijn. De laatste jaren wordt er echter ook steeds meer volume tabak vervaardigd door de fabrieken. Dit is een iets anders soort tabak die op een andere manier gemaakt wordt. Volume tabak wordt namelijk korter en fijner gesneden. Verder is het vochtgehalte een stuk lager dan bij gewone tabak. Daardoor is het eenvoudiger om te gebruiken in een sigarettenmachine.

Andere verschillen tussen volume tabak en gewone tabak

Dat zijn trouwens niet de enige verschillen die te benoemen zijn tussen volume tabak en gewone tabak. Naast het feit dat volume tabak speciaal gemaakt is voor sigarettenmachines, is de tabak ook een stuk luchtiger en ligt het vochtigheidsgehalte een stuk lager. Dat heeft tot gevolg dat het makkelijker te verwerken is via een sigarettenmachine. Overigens vinden de meeste gebruikers ook dat volume tabak iets lichter is van smaak in vergelijking met gewone tabak. Tot slot is er ook nog een vermeend verschil te noemen als het gaat om de schadelijke stoffen in deze soorten tabak. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in volume tabak evenveel teer te vinden is. Ook is het nicotinegehalte in volume tabak gelijk aan gewone tabak. Beweringen dat volumetabak “gezonder” zou zijn in vergelijking met reguliere tabak kunnen we daarmee verwijzen naar het rijk der fabelen.

Verkrijgbaar in grote emmers

Volume tabak wordt verkocht in emmers, blikken of pakken in grote hoeveelheden. Zo heb je direct genoeg in huis om voor een langere periode sigaretten te maken met je sigarettenmachine. Doordat het in grote hoeveelheden verkocht wordt, is het bovendien een stuk goedkoper dan reguliere tabak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *