Verschil tussen piano, digitale piano en vleugel

Wanneer je ze voor het eerst ziet zou je je kunnen afvragen, wat zijn nu precies de verschillen tussen piano, digitale piano en vleugel. Dit is niet zo een twee drie te zeggen, de verschillen liggen namelijk iets anders dan dat je zou denken. In dit artikel laten we de grootste verschillen zien tussen de verschillende instrumenten.

Piano

Dit is het instrument dat de meeste van jullie wel kennen. De piano werkt, in tegenstelling tot de digitale variant, door middel van snaren. Het is dan ook een soort snaarinstrument, de snaren beheersen de toon. Wanneer je op een toets drukt trekt de snaar samen en hoor je een klank. De piano is van deze drie een relatief goedkoop ding, het is dan ook het ding dat de meeste mensen die piano spelen in huis hebben staan. De piano is relatief makkelijk te beheersen, hij is namelijk kleiner dan de vleugel. Je ziet dan ook vaak dat mensen piano leren spelen op de piano zelf en vervolgens overstappen op de grote vleugel.

Digitale piano

De digitale piano werkt niet heel erg anders in verhouding tot de normale piano, het enige grote verschil is, is dat de digitale piano geen snaren bevat maar geheel werkt aan de hand van elektriciteit. De elektriciteit zorgt voor een muziekinstrument wat geheel werkt aan de hand van elektrische tonen, de snaren blijven dus helemaal buiten zicht. Ook heeft de digitale piano, in tegenstelling tot de normale piano en de vleugel, een mogelijkheid tot het aansluiten van een koptelefoon. Zo kun je dus ongestoord piano spelen zonder dat iemand daar last van heeft. Daarnaast zijn de digitale piano’s veel goedkoper dan de normale piano’s en vleugels, het is dan ook echt een instrument dat aangeraden wordt voor de personen die het wel eens willen proberen. Als laatste verschil valt nog op te merken dat de digitale piano vaak inklapbaar is, en dus zeer makkelijk mee te nemen.

Vleugel

De vleugel is het meest luxe instrument van allemaal. Het is veel groter in verhouding tot de digitale piano en de normale piano, daarnaast is hij ook nog eens veel hoger. Dit instrument wordt dan ook meestal gebruikt in wat grotere huizen en concertzalen, voor het gemiddelde huis is het simpelweg te groot. Ook is de vleugel veel duurder dan de andere instrumenten, de prijs kan wel oplopen tot enkele tonnen. Niet voor niks dat de vleugel dan ook bekend staat als instrument voor de gevorderde speler, het is echt een investering en men moet wel zeker weten dat hij het spelen leuk vind.

Bron: https://clavis.nl/