Verschil tussen een startende onderneming en een start-up

Tot 10 jaar geleden keken je vrienden en familie vaak verwonderd aan als je aankondigde ondernemer te worden. De afgelopen jaren hebben echter een groeiend aantal werknemers de stap gezet om ondernemer te worden. Slecht een klein deel hiervan wordt veroorzaakte door de werkgevers die werknemers stimuleren zelfstandige te worden en de voormalige werknemers daarna in te huren om te besparen op arbeidskosten. Nederland heeft ondernemerschap echt omarmd. Ondernemerschap is in de afgelopen jaren met dubbele cijfers gegroeid in Nederland

Snelle groei van startende ondernemers en start-ups in Nederland

Steeds meer starters gaan naar de notaris om een ​​onderneming op te zetten. Beginners worden aangemoedigd door faciliteiten verstrekt door de overheid, innovatievisa verstrekt voor buitenlandse ondernemers en enthousiast gemaakt door initiatieven van instellingen als de Kamer van Koophandel.

Nog moediger zijn de ondernemers die een start-up beginnen. Het kenmerkende van deze groep ondernemers is dat ze niet enkel startend ondernemer zijn maar ook de wereld proberen te veroveren met nieuwe en innovatieve diensten en producten. Een start-up vergt vaak forse investeringen in product- en marktontwikkeling. Veel start-ups streven ernaar een tweede Google te worden. Studies hebben echter aangetoond dat een start-up met een disruptief karakter een combinatie vereist van onder meer visie, doorzettingsvermogen, zelfbewustzijn en discipline, welke kenmerken alleen voor een kleine groep ondernemers zijn weggelegd.

De kansen van start-ups

Het aantal start-ups is laag in vergelijking met het aantal startende ondernemers. Volgens cijfers uit het handelsregister worden er jaarlijks meer dan 100.000 nieuwe ondernemingen in Nederland geregistreerd, voornamelijk eenmanszaken en vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid. Van alle nieuwe ondernemingen zijn er een paar honderd start-ups te noemen. Van alle nieuwe starters is dus maar een fractie een start-up. Van de groep start-ups is slechts een beperkt deel een doorslaand succes. Slechts enkele tientallen start-ups zijn in Nederland echt succesvol. Meer dan 70% wordt voortijdig gestopt.

Nederlandse eenhoorns

Nederland telt momenteel meer dan tien zogenoemde eenhoorns. Dit zijn de start-ups die meer dan een miljard dollar waard zijn. Typerend voor start-ups is dat het kan voorkomen dat ook in dit stadium geen of slechts beperkte winst wordt gemaakt. Eenhoorns kunnen, ondanks hun enorme omvang, vrij onbekend zijn bij het grote publiek. De volgende bedrijven behoren tot de selecte groep Nederlandse eenhoorns: Elastic, Interxion, Crucell, Booking.com, GitLab, Coolblue en AcertaPharma. Het hebben van dit aantal eenhoorns in zo’n klein land wordt gezien als een indicatie dat de Nederlandse start-up scene het goed doet in vergelijking met andere landen.

De start-upscene wordt volwassen

Het kost veel inspanning, doorzettingsvermogen en kapitaal om een ​​start-up tot een daverend succes te maken. In het voordeel van het slagingspercentage heeft zich een industrie ontwikkeld die de lokale start-ups actief ondersteunt. Accelerators of incubators stimuleren het opstarten door middel van opleiding, corporate services, coaching, het delen van hun netwerk en het geven van toegang tot kapitaal en andere behoeften. De accelerators vergroten de overlevingskansen van start-ups en maken een snellere groei mogelijk. Nederland vertoont een snelle groei van angel-investeerders, veelal particuliere investeerders die als groep bereid zijn start-ups te financieren in ruil voor aandelen en achtergestelde leningen.

Word jij de oprichter van de volgende start-up die uitgroeit tot een eenhoorn?

Alleen kijken naar de statistieken om een ​​succesvolle start-up op te zetten is bijna een missie onmogelijk. Het creëren van een eenhoorn is als een wonder dat de wereld een heel klein beetje verandert. Succesvolle ondernemers kenmerken zich vaak door ervaring in hun vakgebied en als serieondernemers, oprichters van meerdere bedrijven. Ook worden eenhoorns gekenmerkt door een zeldzame combinatie van ondernemende talenten en disruptieve innovatie.

Momenteel lijken de kansen voor startende ondernemers in Nederland beter dan ooit. Door de lage rente stroomt er veel geld naar start-ups en is Nederland een succesvolle start-up hub geworden. Heb jij ervaring in jouw branche, een innovatief idee en droom je ervan om ondernemer te worden? Dan lijkt de tijd rijp om als startend ondernemer een ​​start-up op te richten.