Verschillen tussen huren en kopen

Inhoudsopgave

Wanneer mensen voor een woning kijken staan ze altijd voor twee opties. Gaan ze een woning huren of een woning kopen? Het verschil tussen de twee is vrij duidelijk. Met een woning kopen sluit iemand een hypotheek af en uiteindelijk zal de woning van hem zijn. Bij een woning huren betaalt iemand slechts een maandelijks bedrag om in iemand anders zijn woning te mogen verblijven.

Ben je van plan om ergens voor een lang termijn te wonen? Moet je nog steeds flexibel blijven omdat je bijvoorbeeld nog naar een andere baan aan het kijken bent? Moet je je ergens thuis voelen? Wanneer je vragen hebt over het huren of kopen van een huis, is de grootste vraag die je moet beantwoorden: ‘’hoe wil je wonen?’’

De voordelen van een koophuis

Huiseigenaar
Het grootste verschil tussen wonen in een huurwoning of een koopwoning is dat je de woning bij aankoop bezit. In de meeste gevallen wordt de hypotheek aan het einde van de periode afgelost. Dit betekent dat je eigenlijk gratis woont, terwijl de huurder toch elke maand de huur betaalt. Daarnaast bepaal je zelf wat je met het huis doet, zoals het renoveren van je droomkeuken.

Lage hypotheekrente
Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager de maandlasten. Momenteel ligt de hypotheekrente op een historisch laag niveau, dus dit is wellicht een goed moment om over te stappen van huur naar koop.

De voordelen van huren

Geen kans op resterende schulden
Als je jouw huis in een minder gunstige tijd verkoopt, kun je een restschuld oplopen. De verkoopprijs is lager dan de hypotheek. Een woning kan lang zijn waarde behouden, maar als je de woning binnen enkele jaren na aankoop moet verkopen, neem je wel een risico. Kortom: als je van plan bent om lang in een huis te gaan wonen, dan is kopen het meest interessant.

Onderhoud
Als huurder kun je de verhuurder bellen voor onderhoud. Als huiseigenaar ben je verantwoordelijk voor het onderhoud, schilderen en repareren van de cv-ketel. Huurwoningen Breda zijn ook erg gewild om deze reden.

Verhuizen
Als koper krijg je te maken met hypotheek gerelateerde kosten als je verhuist. Wanneer je een nieuwe woning betrekt, loop je ook het risico dat de woning nog niet is verkocht. Aangezien er twee hypotheken zijn, kan dit een dubbele last opleveren. Huurders hebben hier geen last van en de opzegtermijn is minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *