Verschillen tussen witgoud en geelgoud

Inhoudsopgave

Iedereen heeft wel eens van goud gehoord. Veel mensen weten echter niet dat er verschillende soorten goud zijn. Je hebt rosé goud, geel goud en witgoud. Vooral de laatste twee worden vaak door elkaar gehaald, maar is er buiten de benaming en kleur wel verschil tussen deze goudsoorten?

Het antwoord is jazeker. Ten eerste moet je weten dat goud dat gewonnen wordt te allen tijde geel van geel- of goudkleurig is. Het kan dus niet dat je wit goud zo in de natuur vindt. Wit goud wordt door de mens zo gemaakt. Hoor je dus ooit een verhaal over iemand die wit goud gewonnen heeft in de natuur, dan weet je meteen dat je dit niet moet geloven.

Er bestaat een misconceptie dat wit goud meer waard is dan geel goud, maar dit is niet waar. Ook al is de kleur misschien anders, de hoeveelheid goud is exact hetzelfde. Het maakt helemaal niet uit welke kleur het goud heeft, goud is goud.

Hoe komt het dan dat mensen het idee hebben dat wit goud meer waard is dan ‘normaal goud’?. Nou, dit is best logisch te verklaren. Bij het aanschaffen van goud komt het vaak voor dat de juwelier of handelaar meer vraagt voor sieraden die bestaan uit wit goed. Zoals je weet is de mens verantwoordelijk voor de kleur die wit goud heeft. Er wordt dus meer arbeid geleverd om wit goud te krijgen hoe het moet zijn en hier betaal je ook voor. Ga je wit goud na een aanschaf weer verkopen of verhandelen, zul je snel merken dat wit goud precies evenveel waard is als geel goud.

goudprijs

Aandelen in goud kopen

Aandelen in goud zijn al jaren populair. Wil je zelf goud gaan aankopen hoef je hier geen geleerde voor te zijn. Wel is het handig dat je van te voren een aantal dingen opzoekt en weet. Bijvoorbeeld de goudprijs. Ook al is de goudkoers de afgelopen tijd erg stabiel gebleven betekent dit niet dat er nooit veranderingen in de prijs plaatsvinden. Een goede tip is dus om dit van tijd tot tijd in de gaten te houden.